Idag den 14 november sattes spaden i marken – startskottet för ett nytt 23 000 kvadratmeter stort fryslager med högautomatiserad drift intill Icas befintliga lager på Hacksta, Västerås. ICA Sverige och ICA Fastigheter investerar sammanlagt 1,8 miljarder i det nya lagret. Anläggningen planeras tas i drift i början av 2026 och kommer att leverera varor till ICA-butiker i hela landet.  

ICA Sveriges lagerverksamhet i Västerås utgör ett viktigt nav i ICAs logistik och är ett av Sveriges största och ledande lager med över 1 100 medarbetare som förser landets cirka 1300 ICA-butiker med färska, frysta och kolonialvaror. Det nya fryslagret kommer att utrustas med en automationslösning för lagerdrift från TGW, vilket kommer att bidra till en effektiv lagerdrift samt en förbättrad arbetsmiljö för ICAs medarbetare.

−ICA har en lång historia i Västerås och det är med stor stolthet som jag idag sätter spaden i marken för nästa långsiktiga investering i staden. Det nya fryslagret är viktigt för vår affär, det stärker varuförsörjningen till ICA-butikerna och säkrar vår konkurrenskraft på marknaden, säger Emma Lindström, logistikdirektör ICA Sverige.

Illustrationsbidl ICA.

−Fryslagret är en viktig investering för ICA, och vi som fastighetsägare är väldigt glada att nu kunna påbörja utvecklingen. Vi kommer att certifiera fastigheten enligt Breeam och har flera viktiga hållbarhetsinitiativ för bland annat minskad energianvändning och för att stärka den biologiska mångfalden runt fastigheten, säger Anna Nyberg, vd ICA Fastigheter.

Designen av det nya lagret har tagit avstamp i att erbjuda ett utökat sortiment och förbättra ICAs erbjudande till butik och kund. Även effektivisering av logistikflöden och förbättrad arbetsmiljö är viktiga drivkrafter. Det nya lagret är designat för att lagra 22 000 pallar och med kapaciteten att leverera ut 250-300 rullburar per timme till butik. Som ett resultat av detta kommer transporter kunna effektiveras och miljöpåverkan minskas.

Förutom det nya fryslagret investerar ICA i ett nytt lager intill nuvarande lagerverksamhet i Västerås. Det nya lagret kommer att bli cirka 13 500 kvadratmeter stort och bli ny spridningspunkt samt ta över en del av blomverksamheten som idag ligger i Helsingborg. Första spadtaget för blomlagret genomfördes den 31 augusti 2022 och bygget är i full gång. Målsättningen är att den nya verksamheten ska tas i drift till sommaren 2023.