Johan Augustsson lämnar rollen som Sverigechef för Lidl efter att ha varit verksam i bolaget i drygt 20 år. Ny Sverigechef blir Jakob Josefsson som idag är chef över kedjans verksamhet i Estland och Lettland. Lidl Sverige har de senaste åren vuxit snabbare än övriga branschen. Satsningen på fler svenska varor, upprustningen av butiksnätet och klimatomställningen har uppskattats och lett till en kraftigt ökad tillströmning av kunder till butikerna. Idag har livsmedelskedjan över 200 butiker från Boden i norr till Trelleborg i söder, 3 centrallager och ett nytt huvudkontor, och är därmed välrustade för fortsatt tillväxt.

VD-Lidl-Johan-Augustsson
VD-Lidl-Johan-Augustsson

Johan Augustsson började på Lidl Sverige för 20 år sedan och har sedan dess haft flera olika roller i bolaget. Nu senast som Sverigechef, en roll som han haft i fyra och ett halvt år. Under Johans ledarskap har bolaget vuxit snabbare än övriga i livsmedelsbranschen, nått milstolpen 200 butiker och fått ett stort antal nya kunder.

– Det har varit otroligt utvecklande att få vara med och bygga Lidl Sverige till den position vi har idag. När vi etablerade oss i Sverige sågs vi, av vissa, som en frisk fläkt på marknaden och av andra som en liten internationell aktör. Genom att utmana oligopolet har vi bidragit till att förändra både bilden av oss och den svenska livsmedelsbranschen och bidragit till ökad valfrihet för konsumenterna. Vi har vind i seglen och idag ser vi hur allt fler väljer oss. Kunderna uppskattar att vi tar strid för bra mat till ett bättre pris, speciellt i dessa tider av stigande matpriser, säger Johan Augustsson.

– När vi nu tillsammans byggt en solid plattform att växa vidare utifrån är det rätt läge att lämna över stafettpinnen till nästa generation ledare, fortsätter Johan Augustsson. Jag ser fram emot att få ägna mer tid åt min familj och känna den frihet det innebär att inte veta vad jag ska göra imorgon.

Till ny Sverigechef har Jakob Josefsson utsetts. Jakob startade sin karriär hos Lidl Sverige som trainee och har haft flera roller inom bolaget i ett antal olika länder och nu senast som ansvarig och landschef över Lidl i både Estland och Lettland. Jakob Josefsson återvänder nu till Sverige och tillträder som Sverigechef den 1 november 2022.

– Lidl Sverige har en stark potential att växa ytterligare och ta marknadsandelar från konkurrenterna. Johan har byggt ett starkt, framgångsrikt team som det ska bli spännande att få bli en del av och tillsammans arbeta för fortsatt tillväxt. Nu ska vi få ännu fler konsumenter att upptäcka att Lidl har det bästa erbjudande för konsumenter som uppskattar god mat av hög kvalitet utan att det gräver ett djupt hål i plånboken, säger Jakob Josefsson.

Jakob Josefsson kommer arbeta parallellt med Johan Augustsson under september och oktober. Han tillträder som Sverigechef den 1 november 2022.