Jessie Sommarström, som till vardags är kock hos Urban Deli, har tagit sig vidare i den första uttagningen inför Årets Kock 2020. Det innebär att hon gått vidare som ett av 24 bidrag till kvaltävlingen den 9-10 juni på Stockholms Hotell & Restaurangskola.

Fem snabba…

Grattis! Varför sökte du till tävlingen?

– Jag ville utmana mig själv. Det är en prestigefylld tävling som leder svensk gastronomi in i framtiden och att få vara en del av det är fantastiskt. Det är även ett sätt att få utlopp för sin kreativitet.

Berätta om dig själv och din bakgrund inom kockyrket?

– Har jobbat på restaurang hela mitt yrkesverksamma liv och tycker det är en fantastisk branch. Har jobbat i många olika kök alltifrån en liten skärgårdskrog till Klassiska Sturehof har även jobbat fine dining. Det är ett fantastiskt yrke där man aldrig slutar utvecklas, ett yrke där hanverket har en stor del men även det sociala. Det är underbart att få jobba med olika människor som alla besitter olika sorters kunskap, alltifrån odlare/uppfödare till leverantörer och kollegor.

Hur länge har du jobbat på Urban Deli? Varför valde du Urban Deli?

– Har jobbat på Urban Deli över tre år och det har varit otroligt utvecklande. Med både butik, saluhall och restaurang är Urban Deli en unik arbetsplats.

– Jag gillar mångfalden i både sortiment, menyer och personal på alla olika enheter. Det är spännande att få vara delaktig i alla olika projekt som Urban Deli jobbar med samt att även få jobba tillsammans med människor från andra verksamheter så som Axfoundation som inspirerar mig väldigt mycket.

Vad är din matfilosofi?

– Att laga god och vällagad med råvaror som är bra för oss, miljön och klimatet.

Om Årets kock 2020
Tävlingen Årets Kock 2020 består av tre tävlingsfaser: anmälan, kvaltävling och final-tävling. Under tävlingens gång kommer juryn att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande för Årets Kock 2020 är Tommy Myllymäki. Tävlingsledare är Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008. Finalen i Årets Kock sker i september.