Per Strömberg har valt att lämna ICA Gruppen, som han varit vd för sedan 2012. Han lämnar vd-rollen den 31 december 2022. Till ny vd har styrelsen utsett Nina Jönsson som senast kommer från rollen som vd i Plantagen och med över 20 års erfarenhet av olika ledande befattningar inom detalj- och livsmedelshandeln. Per Strömberg kommer att föreslås som ledamot i ICA Gruppens styrelse i början av 2023.

LÄS OCKSÅ: Eric Lundberg ny vd ICA Sverige

– Jag är väldigt glad att Nina Jönsson har valt att tacka ja till jobbet som vd för ICA Gruppen. Kombinationen av en bred bakgrund från både leverantörsledet och handeln gör att hon har de unika erfarenheter som krävs för rollen som vd för ICA Gruppen. Nina Jönsson har också ett starkt ledarskap som bygger på att ge stort ansvar och mandat ute i organisationen som säkrar handlingskraft och snabbhet. Därutöver har Nina även en bred affärskunskap och är inte minst en mycket uppskattad tidigare ledare inom ICA med en stor förståelse för ICA-modellen efter sina sex år som Sortiments- och inköpsdirektör inom ICA Sverige, säger Claes Göran Sylvén, ordförande i ICA gruppen.

– Tiden med Per som vd har gett ICA en mycket stark strategisk plattform och har stärkt professionaliteten i hela ICAs arbete. Det har också visat sig i den fina utveckling som bolaget har haft de senaste 10 åren. Därför är vi också mycket tacksamma att Per valt att tacka ja till en föreslagen styrelseroll för att bidra med kontinuitet framåt. Samtidigt är det ett bra skede att nu göra ett skifte. De huvudstrategier som bolaget jobbar efter ligger fast. Samtidigt som nya tider och marknadsförutsättningar skapar nya utmaningar och gör att vi hela tiden behöver anpassa oss, säger Claes Göran Sylvén, ordförande i ICA Gruppen.

LÄS OCKSÅ: Monika Magnusson tillträder som vd för Apotek Hjärtat den 1 september

– Jag satte målbilden att vara en längre tid på ICA när jag började 2012 och det tycker jag att 10 år väl uppfyller. Ägarförändringen som annonserades i höstas gjorde att jag kände att det var viktigt att vara med och leda ICA Gruppen genom den och medverka i förändringsresan. Nu har vi kommit en bra bit på vägen och det känns därför som rätt tidpunkt för mig att avsluta min operativa roll samtidigt som jag är väldigt glad över att kunna lämna över till Nina Jönsson. Jag känner ett stort engagemang för ICA och ser därför fram emot att fortsätta som ledamot i ICA Gruppens styrelse, säger Per Strömberg, avgående vd för ICA Gruppen.

– Det ska bli väldigt roligt att komma tillbaka till ICA Gruppen och det känns förstås extra stimulerande att axla rollen som vd. Jag har alltid motiverats av att jobba konsumentnära och här är ICA den starkaste kraften i branschen. Genom dagligvaror, apoteken, banken, försäkringarna och fastigheterna bidrar ICA på så många sätt i människors vardag. I de baltiska länderna har Rimi en lika stark och betydelsefull kundrelation. Att tillsammans med alla medarbetare och handlare fortsätta utveckla ICA-idén, entreprenörskapet och kundfokuset, som lagt grunden för ICAs framgångar, är det jag ser allra mest fram emot, säger Nina Jönsson, tillträdande vd för ICA Gruppen från och med den 1 januari 2023.