Axfood återkallar tre produkter färsk kyckling från Eldorado samt en produkt färsk kyckling från Top Choice Poultry sedan det visat sig att produkterna innehåller salmonella.

Återkallelsen gäller för följande fyra kycklingprodukter, samtliga med sista förbrukningsdag 2022-09-05:
– Eldorado kycklingbröstfilé, 400 gram
– Eldorado kycklingvingar, 600 gram
– Eldorado kycklingben, 550 gram
– Top Choice Poultry kycklingbröstfilé utan skinn, 2,5 kilo

De återkallade produkterna innehåller importerad färsk kyckling från Lettland. Salmonellasmittan upptäcktes i en rutinkontroll hos leverantören. Majoriteten av produkterna är stoppade vid lagret, men produkterna har i begränsad utsträckning också under söndagen och måndagen hunnit distribueras till ett flertal av Axfoods butikskedjor. De är nu stoppade även i butik. Vid upphettning till 70 grader dör salmonellabakterien. Inga sjukdomsfall har rapporterats.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta och utreder nu tillsammans med leverantören omständigheterna kring det, både för att förstå hur det kunnat ske och hur vi kan säkerställa att det inte sker igen, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård.

Axfood beklagar det inträffade och uppmanar alla konsumenter som köpt de aktuella produkterna att återlämna dem till butiken för destruering, samt för att få ersättning.