Nu börjar OLWs chips introducera plast gjord av fossilfri finsk tallolja i sina påsar. Detta gäller mer bestämt Sourcream & Onion, Saltade, Dill & Gräslök och Grill* och halverar klimatavtrycket från plasten i jämförelse med plast gjord av fossil olja.

Orkla-varumärket OLW har sedan hösten 2020 gradvis infört nya chipspåsar gjorda med finsk tallolja, som är en restprodukt från skogsindustrin. Plasten i de nya chipspåsarna får därmed ett halverat klimatavtryck jämfört med fossil plast.

Detta möjliggörs genom en så kallad massbalanslösning, som innebär att förpackningsleverantören i sin generella produktion ersätter fossil olja mot tallolja i motsvarande mängd som används för att tillverka OLW:s chipspåsar. Ambitionen är att successivt införa påsar av plast på tallolja för samtliga snacksförpackningar.

Detta firar man med en tillfällig, barrig, design på dessa storsäljare. Inuti påsen har man fortfarande samma goda och krispiga OLW-chips. Företaget berättar också om de miljövänligare påsarna på deras kartonger som du ser i butiken. På dem kan du läsa att initiativet inte (än i alla fall…) gäller hela sortimentet utan delar av det, med andra ord de barriga påsarna. Så, plockar du upp en barrig påse så vet du att du har bidragit till att halvera klimatavtrycket från plasten som behövs för att göra just den påsen.