När tiden inte räcker till är det bra med genvägar, som färdigriven ost. En nyhet från familjeföretaget Di Luca & Di Luca med varumärket Zeta, är grovriven Parmigiano Reggiano. Osten har lagrats 12-16 månader till rik och fyllig smak.

–  Det är perfekt lagringstid för en Parmigiano Reggiano som man vill använda till varm mat, för den smälter bra. En Parmesanost som lagrats längre är torrare i konsistensen och passar bättre på ostbrickan eller som smaksättare av kall mat, säger Pär Uggla, inköpsansvarig för ost på Di Luca & Di Luca.

Riven Västerbottenost finns sedan tidigare på osthyllan. Nu får den sällskap av grovriven Parmesanost, en helt ny produkt på den svenska marknaden. Kuriosa i sammanhanget är att ordet Parmesan egentligen inte används i Italien. Där äter man antingen Parmigiano Reggiano eller Grana Padano, två varianter av den så klassiska hårdosten.

–  Vår grovrivna variant är en Parmigiano Reggiano som är känd för att ha en aningen fylligare karaktär. Den skiljer sig också åt från all annan riven italiensk hårdost som mest liknar ett finrivet pulver. Strukturen på vår nya produkt är mer som hem riven ost, berättar Pär Uggla.

Förenklar matlagningen

Zeta Parmigiano Reggiano grovriven passar alla som ibland vill slippa riva osten själv.

–  Ibland behöver man förenkla kökslivet och det är vi glada över om vi kan hjälpa till med. Osten ger perfekt smaksättning och konsistens i risotto, pasta och gratänger, men är också god på en pizza eller strösslad över en sallad, säger Pär Uggla.

Påsen med Zeta Parmigiano Reggiano grovriven är återförslutningsbar, rymmer 85 gram och håller cirka en vecka i kylskåp i väl tillsluten förpackning. Produkten kostar ca 35 kronor och finns att köpa på Coop, Ica samt Axfood.