Allting började med kärlek och en källare. Anna Lundström, en ostälskande tjej, blir kär i en kille – som visar sig vara vegan. När hon börjar laga och äta mer och mer växtbaserad mat saknar hon verkligen ost, och ingen vegansk ost kommer i närheten av att tillfredsställa hennes behov. Hon börjar experimentera på egen hand nere i en källare. Efter några misslyckade försök lyckades hon till sin glädje skapa något riktigt gott och ostigt – Maisha Deli var fött! 23 maj lanseras Maisha på Urban Deli i Stockholm.

Anna Lundström, Maisha Deli

Maisha Deli erbjuder växtbaserade versioner av två av våra mest älskade livsmedel; ost och smör. Produktutvecklingen har inspirerats av genuint mathantverk med traditionella mejeritekniker såsom syrning, mögel och lagring, som vidareutvecklats och anpassats till växtbaserade råvaror.

Målet är att erbjuda de godaste och mest attraktiva växtbaserade produkterna på marknaden – produkter som tilltalar alla, oavsett kost. Man ska inte behöva välja mellan god smak och omsorg om klimat och djur, säger Anna Lundström. Vi vill göra det enkelt att äta utsökt mat och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid.

De första två produkterna som lanseras är MAiSHA smörigt spread och MAiSHA ostig jalapeño. De första syrade växtbaserade smör- och ostalternativen gjort på syrad mandelyoghurt på den svenska marknaden.

Lanseringen sker alltså 23 maj på Urban Deli butiker i Stockholm. Anna kommer att vara på plats i Urban Delis butiker på Sveavägen och Nytorget. Urban Deli kommer att sälja MAiSHA smörigt spread i butikerna och servera det på frukosten. MAiSHA ostig jalapeño kommer att säljas över disk i saluhallen och inom kort kommer även rätter gjord på Annas ost att finnas på restaurangmenyn.

-Vi vill vara i framkant när det gäller framtidens mat, och vi kontaktade Anna för knappt två år sedan, när vi uppmärksammat att hon tilldelats ett entreprenörsstipendium. Sedan dess har vi haft kontakt, och det känns jättekul att lanseringen kan ske hos oss, säger Jesper Weidlitz, affärsutvecklingschef på Urban Deli. Vi ska vara en dörröppnare för entreprenörer och mindre producenter. De senaste åren har vi bland annat lanserat öl på bröd och överblivna citrusfrukter och tagit fram lasagne, bolognese och tacofärs med baljväxtfärs utvecklad av Axfoundation på Torsåkers gård.

Om produkterna

MAiSHA smörigt spread är gjord med kokosolja, rapsolja och syrad mandelyoghurt och har en rund smörig smak och en len munkänsla. Konsistensen ar fast men går lätt att bre och fungerar utmärkt för stekning, matlagning och bakning. MAiSHA smörigt spread är det första syrade växtbaserade smöralternativet gjort på syrad mandelyoghurt på den svenska marknaden. Produkten innehåller varken palmolja eller härdade fetter.

MAiSHA ostig jalapeño är gjord med syrad mandelyoghurt och har en mild ostig smak med hetta av grön jalapeño. Produkten går bra att skiva, riva och smälta och passar utmärkt varm eller kall som pålägg, i sallader, eller i matlagning och bakning. MAiSHA ostig jalapeño är det första växtbaserade ostalternativet gjort på syrad mandelyoghurt på den svenska marknaden och producerat utan modifierad stärkelse och artificiella ingredienser.