Vi har nog alla hört det tidigare – äter du mycket rött kött och charkprodukter kan du drabbas av cancer i mage och tarm. Men nu presenteras nya rön i den inflytelserika medicinska tidskriften Annals of Internal Medicine, där rådet är att vi gott kan fortsätta att äta rött kött och charkuterier utan att vara oroliga för att få cancer.

De nya rönen bygger på en genomgång av flera tidigare studier där en stor grupp med internationella forskare har granskat resultaten. De fann då svaga bevis för att det finns samband mellan cancer och konsumtion av rött kött och chark. Enligt professor Bradley Johnston vid Dalhousie University, som lett studiegenomgången, är bevisen för en ökad risk för cancer osäkra. Enligt de nya rönen ger en lägre köttkonsumtion väldigt små minskningar av risken för cancer, hjärtsjukdomar och diabetes. En minskning med tre portioner rött kött i veckan kan minska cancerdödligheten med sju fall per tusen personer.

Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött.

– Det är beklagligt att vi under så många år haft en felaktig bild av köttets hälsoeffekter och i princip utmålat köttet som egentligen är ett näringsrikt livsmedel som lika cancerframkallande som rökning, säger Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött.

– ­Kött innehåller många av de näringsämnen som kroppen behöver som proteiner, vitaminer och viktiga mineraler, exempelvis järn och zink. Det viktiga är att äta en varierad kost, där köttet samsas på tallriken tillsammans med mycket grönsaker. Att välja schysst producerad mat, som kött från Sverige och grönsaker efter säsong är bra både för oss själva och miljön, avslutar Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött.

De kliniska riktlinjerna utfärdades av ett internationellt team av forskare som utvecklade det internationella konsortiets näringsrekommendationer (NutriRECS). En särskild expertpanel med 14 medlemmar, inklusive forskare, hälsoexperter och allmänheten från sju länder, granskade resultaten och röstade om de slutliga rekommendationerna.