Potato Plastic har en lovande lösning för att vi ska kunna byta ut miljöfarlig plast mot hållbara alternativ. Bolagets biologiskt nedbrytbara, plastlikande material av potatis har väckt stort intresse och fått flera fina utmärkelser. Nu ska det snart lanseras för att börja användas i olika produkter.

Intresset för den angelägna potatisinnovationen är påtagligt stort. På kort tid har det blivit en gedigen lista på priser, utmärkelser och finalistplaceringar i olika tävlingar för Potato Plastic och dess medarbetare. I början av december blev det ytterligare ett betydelsefullt erkännande, då Elin Tornblad vd och medgrundare utnämndes till ”Årets Female founder 2020” av Dagens Industri och DiDigital.

–Det känns så roligt. Exponeringen är oerhört värdefullt för oss, särskilt i fasen som vi är i nu. Att få synas i ett så positivt sammanhang och få bekräftelse från både juryn med investerare och publiken som röstade, laddar oss dessutom med enormt mycket energi, säger Elin Tornblad.

Ofarligt, flexibelt plastalternativ som bryts ner snabbt

Utgångspunkten för Potato Plastics arbete är att vi måste reglera hur vi använder plast i världen. I vissa produkter behövs den traditionella plasten, men i många andra ska den bort och ersättas av bättre alternativ.

–Vi kan inte fortsätta att använda traditionell plast i engångsprodukter och tyvärr ser det inte riktigt ut som att vi kommer minska användningen av de här produkterna. Det behövs nya, helt igenom ofarliga och biologiskt nedbrytbara alternativ och här kommer vårt material in, berättar Elin Tornblad.

Det finns många fördelar med Potato Plastics material. Beroende på vad man vill att det ska göra kan det anpassas och är flexibelt för olika applikationer. Innehållet är helt ofarligt och skulle materialet hamna i naturen bryts det ner på kort tid, runt ett par månader jämfört med 450 år som traditionell plast.

Stora framsteg i affärs- och teknikutveckling under hösten

Uppfinnaren bakom materialet Pontus Törnqvist, gjorde upptäckten i samband med ett kandidatprojekt på Lunds universitet. Han matchades ihop med Elin på Chalmers Entreprenörskola och de bildade bolaget 2019. Utvecklingen har vidare skett i Chalmers Ventures program. Nyligen kom Potato Plastic med i Chalmers Ventures Accelerator där Evelina Wängberg är bolagets affärscoach.

–Elin och Hanna har sedan bolaget kom med i acceleratorn i början på hösten gjort stora framsteg inom både affärs- och teknikutveckling. Tack vare gediget arbete vet bolaget nu mer om materialets egenskaper och möjligheter till vidareutveckling. På affärssidan har de utforskat ett flertal hypoteser, och med sin första tilltänkta applikation är de nu på god väg att lösa ett verkligt och viktigt problem, säger Evelina Wängberg, affärscoach på Chalmers Ventures.

Pilotprojekt i startgroparna

Just nu sliter bolagets anställda Elin och Hanna Johansson hårt sida vid sida inför nästa steg som är lansering av materialet och uppstart av olika pilotprojekt. De har mycket i pipeline, i flera olika spår, men kan inte avslöja mycket mer för tillfället.

–Snart kommer man se vårt material på ett eller annat sätt. Och det rör sig om processer och användningsområden där vi ser att det kommer kunna göra en stor skillnad i ”plastfrågan”. Det känns verkligen helt fantastiskt, säger Elin Tornblad.