När Fazer med hjälp av Sifo undersöker svenskarnas sätt att ladda upp inför en intensiv arbetsdag svarar enbart 24 procent av svenskarna att de gör förändringar i sitt kostmönster. Hälften tar en kopp kaffe men det är färre som tänker på att förse hjärnan med energi. Bland stockholmarna ser det annorlunda ut, 34 procent prestationsanpassar kosten och mellanmålet står i centrum. Legitimerad dietist Kajsa Asp Jonson menar att vi behöver äta mer fullkorn och fibrer som ger stabil energi till hela kroppen inför höstens arbets- och skolstart.  

Övergången från lata sommardagar till långa kontorstimmar kan för många vara problematisk. Att känna sig trött och att man tappar fokus innan skol- eller arbetsdagens slut är därför inte ovanligt. Enligt en färsk undersökning från Sifo gjord på uppdrag av Fazer svarar hela 49 procent av svenskarna att de väljer att bota denna trötthet med en kopp kaffe men att man kan anpassa sin kost för att bota tröttheten är det inte lika många som vet.  

 Stockholmarna sticker ut  34 procent i Stockholmsområdet menar att de anpassar sin kost om de behöver prestera extra bra på jobbet eller i skolan, vilket är den högsta siffran i hela Sverige. Den region i Sverige där invånarna i minst utsträckning anpassar sin kost efter prestation är Småland och öarna, enbart 15 procent uppger att man gör det. 

 Av de stockholmare som menar att man prestationsanpassar kosten uppger 36 procent att man gör det genom att se till att det finns ett mellanmål att tillgå under dagen och 23 procent äter mer frukt och grönt. Däremot är det mindre vanligt att äta mer kolhydrater då endast åtta procent svarar att de gör detta. För att vi ska fungera så bra som möjligt under hela dagen bör vi välja kolhydratkällor som även bidrar med fullkorn och fibrer.   
 
– Många vet om att vi behöver kolhydrater när vi ska prestera fysiskt. Men att kolhydrater även är viktigt för hjärnan är det inte lika många som vet. Hjärnan behöver ungefär 100 gram kolhydrater per dag. Fullkornsbröd, gröt och hela korn innehåller fibrer och kolhydrater som ger stabil energi till hela kroppen, inklusive hjärnan, säger Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist. 

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo via webbpanel mellan 13–18 mars 2019. Totalt intervjuades 1000 personer från svenska allmänheten mellan 18 till 79 år.