Efter hårda och utdragna förhandlingar har parterna inom handeln enats om nya löneavtal som följer industrins märke. Att parterna kommit överens innebär att hotet om strejk är avblåst. Totalt 1.354 kronor för hela avtalsperioden. Störst lönehöjning för dem som tjänar minst. Den viktiga frågan om allmän visstid ska äntligen ses över av fack och arbetsgivare gemensamt. Det framgår av avtalen för anställda på privata butiker, lager och e-handel som slöts idag mellan Handels och Svensk Handel. 

Linda Palmetzhofer, Handels ordförande.

– Det är beslutsamheten och stridsviljan hos alla Handels medlemmar och förtroendevalda som gör att vi fått till ett så bra avtal. Handels medlemmar tog låglönefajten, säger Linda Palmetzhofer, Handels ordförande.  

– Med det här avtalet ökar vi både jämställdheten och rättvisan. Vi har fått ett riktigt bra avtal, inte minst för dem med låga löner. Det gläder mig mycket.

– Det är beslutsamheten och stridsviljan hos alla Handels medlemmar och förtroendevalda som gör att vi fått till ett så bra avtal. Handels medlemmar tog låglönefajten, säger Linda Palmetzhofer, Handels ordförande.  

Karin Johansson är vd på Svensk Handel
Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

– Det är en stor lättnad att hotet om en strejk är avvärjt. I tider med snabbt ökande smittspridning och utökade restriktioner som slår mot hela samhället hade det varit djupt oansvarigt att kasta ut handeln i en strejk. Det hade inneburit tomma butikshyllor och ökad trängsel, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Se presskonferensen med Handels ordförande Linda Palmetzhofer och avtalssekreterare Per Bardh om avtalet för anställda i privata butiker och lager.

Det nya avtalet följer industrins märke och ligger på 5,4 procent över 29 månader. Svensk Handel har hela tiden accepterat Handelsanställdas förbunds krav på en låglönesatsning men krävt att den totala kostnadsramen ska hållas inom märket.

Totalt 1.354 kronor för hela avtalsperioden

– Det är viktigt att handelns parter har träffat ett avtal som följer industrins märke. Läget är historiskt tufft och handelns företag kan inte betala mer än övriga branscher. Samtidigt tvingas vi konstatera att nivån på löneökningstakten blir smärtsamt hög för många krisdrabbade företag, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.
I det nya avtalet höjs ingångslönerna med 90 procent av löneökningstakten.

Störst lönehöjning för dem som tjänar minst

– Coronakrisen har inneburit att ungdomsarbetslösheten ökat till rekordnivåer. Genom att hålla igen på höjningen av ingångslönerna sänker vi tröskeln in på arbetsmarknaden, säger Karin Johansson.

Uppgörelsen innebär att parterna gemensamt ska undersöka hur allmän visstid används och vilken effekt det får på arbetsplatserna. Målet är att nå ett snabbt resultat, senast i augusti 2021 ska parterna vara klara med arbetet. 

Det nya avtalet gäller för anställda i butiker, på lager och e-handelsföretag. Avtalet löper från den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2023.