Nu öppnas dörrarna till Fredriksdals svamp- och fruktställning. Två populära inslag under skördeperioden. På grund av mycket regn och sol om vart annat så har svampsäsongen varit bra i nordvästra Skåne vilket bådar gott för årets utställning. Fruktutställningen blir en lite större utmaning eftersom fruktträden ger väldigt ojämn skörd i år, men personalen på Fredriksdal är optimistiska.
Normalt sätt visas ungefär 400 olika svampsorter på svamputställningen varje år. Svamparna är plockade i de skånska skogarna och varje dag plockas det nya svampar till utställningen för att det ska hållas fräscht. De nordvästliga delarna har fått mest regn i Skåne vilket innebär att regionen är en guldgruva för den svamptokige och just nu är det optimalt läge att leta efter goda matsvampar som kantarell, Karl Johansvamp och blek taggsvamp – skogens guld. Utställningsansvarig Karin Hjelmér berättar varför svampen har fått ett uppsving:
– Det finns ett ökat intresse för att plocka svamp. En bra kombination att komma ut och röra på sig i naturen med att plocka sin egen mat. Självhushållning, hållbarhetstänk och en ökad medvetenhet kring kvalitet och konsumtion påverkar intresset. Dessutom behöver vi inte åka långt för att hitta svamp här. En del arter trivs till och med i våra parker, närbelägna skogar eller längs våra stränder.
Den allt så populära frukten har dock inte haft ett lika gynnsamt år som svampen. På Fredriksdal blev det inga körsbär, det blev en del plommon och päron men inga mängder och när det gäller äppleträden har en del träd gett mycket och andra inget alls. Maria Nyman-Nilsson, landskapsarkitekt på Fredriksdal, förklarar varför:
– Den i jämförelse med tidigare år ojämna skörden av frukt beror på att det var så kallt i början av maj, rent av frost, så då blev pollineringen av frukten dålig. När det är kallt så är det bara humlorna som väl påpälsade kan göra det jobbet. Tama bin stannar i sina kupor och inväntar värmen. Förra året bar fruktträden överlag mycket frukt och vissa sorter reagerar året därpå, dvs i år, med att inte ge någon frukt alls. Ett fenomen som kallas vartannat-årssorter och ett exempel på det äppelsorten Cox´s Orange. Så årets utställning blir lite av en utmaning men en utmaning vi tar oss an med glädje.
Skördetiden på Fredriksdal är verkligen ett tillfälle att lära sig om vårt lands svamprikedom, njuta av den färska fruktens bästa sidor och att inspirera till att torka, musta, göra mos och chutney.
Svamputställningen ses i prästgårdens samlingssal 10-22 september.
Fruktutställningen ses i gamla snickeriet mellan 14-29 september.