Nu reser en delegation från We Effects styrelse, med representanter från Coop, HSB, LRF, KF, OK och Konsumentföreningen Stockholm, till Filippinerna för att öka sina kunskaper om ett allt mer hårdfört styre, världens farligaste plats för miljökämpar och växande slumområden.

Tommy Ohlström, ordförande för KF och den svenska biståndsorganisationen We Effect.

– Läget är mycket allvarligt. Det svenska näringslivet har ett ansvar och möjlighet att bidra till förändring. Vi kommer att poängtera vikten av demokrati och föra samtal med såväl aktivister som beslutsfattare, säger Tommy Ohlström, ordförande för KF och den svenska biståndsorganisationen We Effect som arbetar i Filippinerna.

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect.

Sverige har på nytt öppnat en ambassad i Filippinerna och arbetar för svenska investeringar och ökad handel med landet. Samtidigt har situationen för civilsamhället förvärrats, journalister och andra kritiska röster hotas och tystas. Enligt organisationen Global Witness dödades förra året 30 människorättsförsvarare på Filippinerna, och gick därmed om Brasilien i statistiken som det farligaste landet i världen för miljöaktivister.

Lotta Folkesson, styrelseledamot LRF.

– Det är viktigt att svenska företag som vill investera och verka i Filippinerna också är medvetna om situationen, och arbetar för att bidra till positiv förändring, och inte tvärtom, säger Lotta Folkesson, styrelseledamot LRF.

Den svenska delegationen kommer själva att möta hotade urfolksinvånare, som kämpar för rätten till sin mark och försöker stoppa bygget av ”Kaliwa Dam” utanför Manilla. Delegationen kommer även att besöka informella bosättningar i megastaden Manilla och träffa människor som tvingats fly från landsbygden och hamnar i så kallade ”danger zones” – nära floder och under broar som ofta svämmar över.

Anders Lago förbundsordförande för HSB.

– De lämnar byarna i brist på jobb, men hamnar ofta i ännu större problem i slumområden. Sen tvingas de bort för att ge plats åt köpcentrum eller andra projekt. Denna onda cirkel måste brytas, bostäder är en mänsklig rättighet, säger Anders Lago, ordförande HSB.

Delegationen kommer att se prov på innovativa metoder för att stärka den sociala och demokratiska utvecklingen i landet. I Filippinerna stödjer We Effect lokala organisationer att starta kooperativ för att klara utmaningarna på landsbygden och i städerna. Delegationen kommer att besöka två bostadskooperativ där medlemmarna lämnat slummen och nu bor i säkra bostäder med el och vatten. Kooperativen strävar efter jämställdhet och är en hävstång för kvinnligt ledarskap.

Erica Lundgren, vd OK Västerbotten.

Delegationen kommer, tillsammans med svenska ambassaden och svenska företag som verkar i landet, att möta beslutsfattare för att diskutera situationen. Bland annat kommer de att träffa det nyetablerade ministeriet ”Department of Human Settlement and Urban Development”.

Helen Persson, chef Medlemsverksamheten på Konsumentföreningen Stockholm.

I delegationen ingår: Tommy Ohlström, ordförande KF; Lotta Folkesson, styrelseledamot LRF; Anders Lago, ordförande HSB; Björn Larsson, marknadsdirektör Coop; Erica Lundgren, vd OK Västerbotten; Helen Persson, medlemschef Konsumentföreningen Stockholm, och Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect.