Lagom till grillsäsongen lanserar succéföretaget YiPin Sveriges första tofuburgare. Från och med denna månad kommer den klimatsmarta, BBQ-marinerade burgaren att finnas i kyldisken hos landets ledande matvarukedjor. – Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda Sveriges första lokalt producerade tofuburgare. Allt fler efterfrågar vegetarisk mat till grillen och sett till näringsvärde är tofu det bästa alternativet, säger Joceline Lu, marknadsansvarig på YiPin. 

När familjen Lu grundade YiPin var det få svenskar som ens visste vad tofu var för något. Drygt 20 år senare är den kinesiska sojaprodukten populärare än någonsin. Som landets enda lokala tofuproducent har YiPin vuxit i takt med att fler svenskar efterfrågar veganska kostalternativ. Nu lanserar det Vallentunabaserade familjeföretaget Sveriges första tofuburgare.

– Många svenskar tänker fortfarande på tofu som den vita kuben i miso-soppan, men med den här burgaren vill vi visa att den kan vara så mycket mer än så. Vi gör vår tofu på samma hantverksmässiga sätt som vi alltid har gjort, vilket också är hemligheten till varför många tycker vår tofu är helt överlägsen andra tillverkares i såväl konsistens som smak, säger Joceline Lu. 

Ett klimatsmart alternativ 

Allt fler svenskar bekymrar sig över klimatets framtid, och då är YiPins tofu ett utmärkt val. För att säkerställa att tofun är hållbart framtagen arbetar företaget endast med ekologiskt närodlade sojabönor och är noga med att återanvända restprodukter. – Vi samarbetar med över trehundra odlingsgårdar i Frankrike för att säkerställa hållbar odling av sojabönor. De rester som uppstår av produktionen skickar vi till gårdar i Vallentuna som använder dem till växtnäring, säger Joceline Lu. 

Ännu en nyhet från Yipin lagom till midsommar – vegansk skagenröra!

LÄS ÄVEN: Populär klassiker i vegansk tappning – Tofuröra Skagen!

En av flera NYHETER

Den proteinrika burgaren är en i raden av flera nya produkter i YiPins sortiment. För några månader sedan lanserades alspånsrökt tofu, som liknar korv både i smak och karaktär, och friterad tofu som påminner om kyckling i konsistens. – Det är roligt att kunna lansera flera nyheter till sommaren. Vår BBQ-marinerade tofuburgaren är saftig och fast i konsistensen och är väldigt lätta att grilla. Den behöver bara stekas i ungefär en minut per sida, och serveras förslagsvis i briochebröd med majonnäs, picklad rödlök och krispig sallad, avslutar Joceline Lu.

YiPins tofu innehåller endast sojabönor, vatten och mineralsalt, utan några andra tillsatser eller konserveringsmedel.