Torfolk & Vänner är varumärket för den ekonomiska förening som bildades i höstas tillsammans med bl.a. Torfolk Gård och Coop Värmland. Föreningen ger unga människor och nyanlända möjlighet att komma igång med kommersiell odling. Nu är man utsedd till en av finalisterna till årets Änglamarkspris. Vinnaren får 100 000 kronor vid en ceremoni på Skansen i Stockholm i september.

Några av medlemmarna i Torfolk & Vänner gratulerar varandra till nomineringen av Änglamarkspriset; (från vänster) Linnea Öjes, Marica Möller, Olle Göransson, Coop Värmlands VD Tomas Sjölander och Tarik Hamish.

Olle Göransson har varit verksam inom Torfolk Gård sedan början av 80-talet och är lite av en pionjär inom ekologisk odling.

– Vi har varit i gång i närmare 40 år här på Torfolk Gård, säger Olle Göransson. Det innebär att vi har en viss överkapacitet på maskiner, växthus och mark och därför vill vi underlätta för alla de som vill komma igång med kommersiell odling.

Linnea Öjes från Torfolk & Vänner visar upp sina egenodlade ekologiska purjolökar som finns i Coop Värmlands butiker.

Coops krav ledde till KRAV
Redan på 80-talet var man på Torfolk gård igång med ekologisk odling och levererade till Konsum Värmlands butiker. Butikskedjan ställde då krav på Torfolk Gård att organisera leveranserna bland fler ekologiska odlare i Värmland, något som ledde till att Samodlarna Värmland bildades. Detta ledde så småningom till att Samodlarna i Sverige bildades, vilket är bakgrunden till att dagen KRAV-märkning kom till.

– Coop Värmland har alltid betytt mycket för oss här på Torfolk Gård, och man kan faktiskt säga att det var Coop Värmlands krav som ledde till att KRAV så småningom kom till. Vårt samarbete tycker jag är värt att uppmärksammas och därför är vi hedrade över nomineringen till Änglamarkspriset, menar Olle Göransson.

Ett axplock av de produkter som odlas av Torfolk & Vänner.

Ett axplock av de produkter som odlas av Torfolk & Vänner (Foto; Coop Värmland, fri användning)

Ekonomisk förening
Drygt 30 år senare går man vidare genom att bilda den ekonomiska förening som ska ge fler möjlighet att börja med kommersiell odling.

– Att vara grön i Sverige och grön på arbetsmarknaden ska inte vara en begränsning utan en tillgång. Vi är därför glada att kunna erbjuda produkter som Hassan, Nore och Tarik från Syrien tillsammans med Linnea från Munkfors odlat i egenskap av medlemmar och delägare i Torfolk & Vänner, säger Olle Göransson.

Även Coop Värmland tror på idén med Torfolk & Vänner

– Med tanke på att vi på 80-talet, tillsammans med Torfolk Gård, var initiativtagare till det som blev KRAV känns nomineringen till Änglamarkspriset mycket välförtjänt. Nu håller vi tummarna för att Torfolk & Vänner ska få många, många röster, avslutar Coop Värmlands VD Tomas Sjölander.

Läs gärna mer om priset, övriga finalister och rösta här;https://www.coop.se/vart-ansvar/samhallsansvar/anglamarkspriset/anglamarkspriset-2019/