Linas Matkasse har sedan starten hållit nere på sitt klimatavtryck genom minskat matsvinn i både produktion- och konsumentled. Men val av råvaror i kassarna är minst lika viktigt ur klimatsynpunkt. Därför ingår matkasseledaren nu ett samarbete med Urban Oasis som odlar grönsaker vertikalt och hydroponiskt i ett bergrum i Stockholm. Den första produkten i kassen är en sallad som från och med idag går att beställa som ett tillägg till alla måltider.

Four of our core team members infront of the MegaFarm module (Albert Payaró Llisterri, Johanna Öhlén Meschke, Lars Bressers, Lasse Kopiez).

FN’s senaste klimatrapport fastslår att läget för klimatet är akut och att lösningen är en drastisk minskning av våra utsläpp. Som ett ytterligare steg i sitt arbete med att minska det egna klimatavtrycket ingår nu Linas Matkasse ett samarbete med livsmedelsföretaget Urban Oasis och introducerar vertikalt odlade grönsaker i kassarna. 

LÄS OCKSÅ: Linas Matkasse öppnar matbutik

− Vi måste hitta nya sätt att odla och producera livsmedel på som inte belastar klimatet, och det är precis vad Urban Oasis gör i sitt bergrum. Som hållbarhetsföretag är detta en avgörande fråga och därför är vi så glada för det här samarbetet där målet är att kunna inkludera fler av Urban Oasis produkter i våra kassar framöver, säger Anna-Lena Dahlberg, hållbarhetschef på Linas Matkasse Group. 

Matproduktionen i världen står för en fjärdedel av utsläppen av växthusgaser och tar upp 40% av jordens beboeliga yta. Utöver det orsakar den övergödning, avskogning, vattenbrist och hotar den biologiska mångfalden. Ur denna problembild föddes Urban Oasis som tack vare vertikal inomhusodling med skördar året om kan producera 100 gånger mer på samma yta som traditionellt jordbruk. 

− För att producera stora mängder mat på små ytor måste livsmedelsindustrin, precis som städerna en gång gjorde, växa på höjden. Sedan måste företagen som distribuerar livsmedlen våga ställa om, och där är Linas Matkasse ett föregångsexempel som vi hoppas att fler företag i branschen tar efter, säger Albert Payaro, VD och grundare av Urban Oasis. 

Idag lanserar Linas Matkasse en sallad som går att beställa som tillägg till matkassarna och som baseras på Urban Oasis grönsaker.