Karljohansvamp, svenska äpplen, kål, majs och hirs! För den svenska salladspionjären Picadeli är hösten vegansk – och tar avstamp i säsongens smaker. Bland höstens nyheter i salladsdisken finns en tuggvänlig bulgursallad med karljohansvamp, veganska Golden corn balls och svartkålssallad.

Höstens salladsnyheter stavas gamla grödor, växtbaserat och säsongsrelaterat. Nyheterna släpps i september 2019. Picadelis vision är att man vill skapa framtidens snabbmat. Därför handlar en stor del av arbetet med att ta fram nyheter, om att utforska mattrender:

– Vi finns med i lunchrum, på picknickfiltar, vid lekplatser, i möten över hela landet. Picadeli säljer årligen 29 miljoner sallader i Sverige, och finns i över 1200 butiker runtom i landet. Vi vet vad svenskarna äter idag – men för oss handlar det minst lika mycket om att se vad svenskarna äter imorgon! Och här spelar dessutom våra nyheter en stor roll. Om vi lanserar en nyhet som får fler att välja bort animalier, och istället plocka en växtbaserad lunch, så bidrar vi till att fler äter mer klimatsmart! säger Gunilla Kjellmer, produktutvecklare på Picadeli.

Att det är just hirs, svartkål och råg bland ingredienserna i höstens nyheter är ingen slump. Trenden med att laga mat på råvaror med anor långt tillbaka i tiden, växer sig allt starkare – så även i Picadelidisken. Många uråldriga grödor har sitt ursprung i ett sunt och naturligt jordbruk, och stoltserar med ett balanserat näringsvärde.

Även säsongens smaker efterfrågas i allt högre grad. Medvetenheten ökar hela tiden, kring att frukter och grönsaker trivs som bäst under olika tider på året. Hos Picadeli smakar hösten svamp, svartkål och äpple.

Men kanske tydligast av allt; vegotrenden. Allt fler låter växtbaserade proteiner och grönsaker, ta mer plats på tallriken. Samtidigt som köttet får maka på sig ökar efterfrågan på proteiner som påminner om kött. Vego är helt enkelt mainstream – och flexitarianerna driver på utvecklingen.

Några av höstens lanseringar i salladsdisken:

 • Golden corn balls
  Guld på tallriken! Veganska, gyllene och saftiga munsbitar som lagas på gula ärtor, majs, grönkål och hirs. En proteinrik boll med mild smak, som trivs fint tillsammans med rödbetshummus och krispig svartkål.
 • Höstig Bulgursallad
  Höstens höstigaste sallad lagas på Karl Johansvamp, råg, bulgur och franska örter. De anrika grödorna gör denna sallad både smakrik och näringstät. Passar utmärkt tillsammans med nyheten Blue cheese dressing.
 • Blue Cheese Style Dressing och Rödbeta och sesamdressingAlla önskar sig asiatiska sallader. Därför lanserar Picadeli en modern, asiatisk dressing, baserad på rödbeta och med smak av lime och sesam. Dessutom, en Blue Cheese-dressing med klassisk smak. En dressing som gör det möjligt att plocka många klassiska sallader, så som Cobbsalladen.
 • Libanesisk Quinoa-sallad – en favorit i repris
  En krämig favorit på kikärtor, krispig quinoa, mjuka röda linser, broccoli, purjolök och bladpersilja som kommer tillbaka till salladsdisken igen. En mustig, proteinrik och smakrik sallad som passar fint med höstäpplen eller färska grönsaker.
 • Säsongens gröna
  I salladsdisken presenteras också säsongens smaker, med stort fokus på växtriket. Hösten smakar till exempel svenska höstäpplen, grönkål och svartkål!

Trendspaning: Tre svenska salladstrender
Gunilla Kjellmer, produktutvecklare och foodie på Picadeli, spanar:

1. Gamla grödor kommer igen
Allt fler blickar mot råvaror med anor långt tillbaka i tiden. Grödor såsom hirs, kål, svedjeråg och gråärtor odlas mer och används mer i svensk matlagning, så även i Picadelidisken. Många uråldriga grödor har sitt ursprung i ett jordbruk utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. De har också ett mer balanserat näringsvärde – högre halter av protein, mineraler och antioxidanter, och lägre andel kolhydrater.

2. Säsong, tack!
Säsongens smaker efterfrågas i allt högre grad. Medvetenheten ökar hela tiden, kring att frukter och grönsaker trivs som bäst under olika tider på året. De som får mogna på egen hand kräver mindre energi, smakar mer och innehåller mer näring. Därför lanserar vi nu flera säsongsrelaterade produkter. Hösten smakar till exempel svenska höstäpplen och svartkål.

3. Den gröna köttätaren
Klimatfrågan och hälsotrenden väcker diskussioner kring köttets vara eller icke vara på våra tallrikar. Det märks tydligt i hur kunderna komponerar sina Picadelisallader. Allt mer växtbaserade proteiner, får ta plats, och allt fler grönsaker. Samtidigt som köttet får maka på sig ökar efterfrågan på proteiner som påminner om kött. Vego är helt enkelt mainstream – och flexitarianerna driver på utvecklingen.