I augusti är det hög tid att duka upp till skaldjursfrossa! Lägg upp kräftor och räkor på stora fat, bjud på västerbottenpaj och gratinerad hummer och avsluta med en god efterrätt. Inget går upp mot ett gäng vänner kring en härlig kräftskiva och god dryck.
Den 8 augusti är det kräftornas dag och det firas varje år med kräftskivor runt om i Sverige. Då blir det fest, dans och skaldjursfrossa i mängder. Det är en svensk tradition som hänger ihop med kräftfiskesäsongen som börjar i augusti och håller på till sensommar och höst. Om du vill hålla det enkelt njuter du av skaldjur som räkor, kräftor, hummer och krabba som de är med en härlig sås, surdegsbaguette och en västerbottenpaj som alla lyfter skaldjurssmaken.
Här kommer tre recept på räkor, hummer och kräftor som blir ett trevligt komplement till alla skaldjur och sedan ett riktigt smarrigt recept på en god efterrätt! Testa att para ihop skaldjuren med en passande dryck som får deras smak att komma till sin fulla rätt. Ett glas bubbel – alkoholfritt eller inte – passar allra bäst till skaldjur.
Cordón Negro från Freixenet är en torr Cava som passar extra bra med sältan i kräftor. Carta Nevada är en halvtorr Cava med lite syrligare stil, som går fint ihop med såväl sötsalta räkor, hummer och havskräftor som den lite saltare signalkräftan. Till en söt efterrätt som pavlova passar den torra men fruktiga Spumanten Freixenet Italian Sparkling rosé bra men den går lika bra att bjuda på till räkcocktail, salta chips eller oliver.
Festlig räkcocktail
6 port
500 g räkor med skal
2 dl små gröna ärter
2 salladslökar
10 cm gurka
1 avokado
1 dl strimlad huvudsallad
Sås
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
3 msk chilisås
Garnering
citronskivor
dillvippor
Gör så här
Skala räkorna. Tina ärterna. Ansa och strimla salladslöken. Skala, kärna ur och tärna gurkan. Dela, kärna ur och tärna avokadon. Strimla salladen.
Fördela samtliga ingredienser i glas eller skålar. Vi valde att placera räkorna överst.
Rör ihop såsen och klicka ner en klick i varje glas. Garnera med skivad citron och dillvippor.
Västerbottenpaj med kräftstjärtar och dill
Pajdeg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
100 g smör
0,5 tsk ättika
3 msk vatten
Pajfyllning
3 dl riven Västerbottensost
2 ägg
1 dl grädde
1 schalottenlök
1 burk kräftstjärtar
Peppar
Tillbehör
Färsk dill
Gratinerad hummer med citron och vitlök
Du behöver
2 kokta humrar
100 g rumstemperat svenskt smör
1 vitlöksklyfta
River skal och saft av 1 citron
2 msk ströbröd
2 krm salt
1 krm peppar
Kan serveras med: Varm baguette eller annat bröd
Pavlova med bär
Ca 8 port
Marängbotten
4 äggvitor
21/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
Limekräm
1 pkt fryst mango (ca 250 g)
1 dl strösocker
1/2 dl pressad lime
4 äggulor
50 g mjukt smör
Garnering
ca 2 dl vispgrädde
ca 250 g färska bär
Gör så här
Marängbotten: Vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite efter hand under fortsatt vispning. Rör försiktigt i vanilj, majsstärkelse och vinäger.
- Bred ut smeten i en cirkel (ca 22 cm) på en plåt med bakpapper. Gör en urgröpning i mitten.
- Sätt in i nedre delen i 150° varm ugn. Sänk värmen till 100°. Grädda i ca 2 timmar. Bottnen ska släppa helt från papperet. Låt svalna i ugnens eftervärme i minst ett par timmar.
- Limekräm: Tina mangon och mixa med socker och limesaft. Rör i äggulorna. Värm försiktigt i vattenbad under omrörning, tills krämen tjocknar lite. Obs! Får ej koka. Ta från värmen och klicka i smöret under fortsatt omrörning. Låt svalna.
- Fyll fördjupningen i marängbottnen med limekräm. Fördela bären över krämen. Vispa grädden och spritsa den längs kanten.