Årets äppelskörd blev god både vad gäller volym och kvalitet. På familjeföretaget Kiviks Musteri är man extra nöjd med aromen på årets äpplen, som nu förvandlas till landets bredaste mustsortiment och nu lanseras 2022 års varianter inom premiumserien Våra Finaste.

Kiviks Musteri är en av Sveriges största äppelodlare och framställer landets bredaste sortiment av äppelmust.

Utöver storsäljaren Årets Skörd, som funnits ända sedan 1970 och är framställd på enbart pressade, svenska äpplen, tar man på Kiviks Musteri varje år fram ett unikt sortiment av lite finare muster. De är antingen specifika för en viss odling/plats, såsom Solnäs eller Svinaberga, eller för en viss äppelsort, såsom Gravensteiner och Santana. Utöver dessa erbjuder Kiviks Musteri t ex Björn Ranelid Paradismust gjord på blandade äppelsorter från författarens odling granne med Kiviks Musteri i Kivik samt Cox gjord på äppelsorterna Cox Orange och Holsteiner Cox.

Årets nytillskott i serien Våra Finaste är Svinaberga ekologisk, Aroma och Karakås, varav både Svinaberga och Karakås är favoriter som kommer i repris. Så här beskriver företaget de olika varianterna:

SVINABERGA

Placerad högt uppe på slänten, alldeles invid Stenshuvud ligger vår ekologiska odling med en hänförande utsikt. En utmärkt plats för just dessa ekologiska äpplen. Här mognar äpplena gynnsammast. De olika äppelsorterna bidrar tillsammans till en smakbild större än de själva förmår. Varje pressning blir en unik och mångfacetterad cuvée.

AROMA

Aroma är en korsning mellan äppelsorterna Ingrid Marie och Filippa. Köttet är sprött och har en söt, syrlig och aromrik smak. Aroma är även Skånes landskapsäpple. Av denna populära äppelsort har vi skapat en must med utsökt nyanserad smak.

KARAKÅS

Vi pressar Karakås Äppelmust av äppelsorterna Belle de Boskoop och Cox Orange. Dessa mognar sent och får hänga länge på träden vilket ger en frisk och kraftig aromatisk must. Det var här i Karakås som allting började 1888. Här såddes det första fröet till det som skulle bli vårt familjeföretag Kiviks Musteri. Etikettens design bär även den en historia i sig, densamma som våra mustflaskor bar på tidigt 1940-tal.

Även i år har sorterna Cox, Paradismust, Gravensteiner och Solnäs Gård pressats i nya upplagor och kommer därmed tillbaka.

Som det naturliga hantverk äppelodling och must är, finns dessa muster endast tillgängliga i små volymer under en begränsad tid – så långt äpplena räcker helt enkelt. Musterna finns att köpa i företagets butiker i Kivik och på Solnäs gård utanför Lund, men ska från januari också gå att köpa i företagets kommande webbshop.

– Många vill ta tillvara alla äpplen de har i trädgården. Det ökar intresset både för att musta själv och för äppelmust som företeelse. Vi bidrar till den trenden genom att erbjuda landets bredaste sortiment av äppelmust, med både storsäljare och mer nischade varianter, säger Carl Levinsson, femte generationen i grundarfamiljen som fortfarande äger företaget på Österlen.

I Kiviks Musteris odlingar i Kivik på Österlen och utanför Lund finns ett femtiotal olika äppelsorter. Alla har sin egen arom och unika förhållande mellan sötma och syrlighet. Majoriteten av äpplena används till must och cider, men en del säljs i butik som konsumtionsäpplen. Beroende på vad äpplena ska användas till plockas de i olika faser av mognadsprocessen, då det är detta som avgör äpplets slutliga arom.