För några veckor sedan hängde oliverna gröna och ännu inte riktigt mogna på de Sicilianska träden. Nu finns doften och smaken av nyklippt gräs, örter, gröna tomater och kronärtskocka i form av primören Novello, en extra vergine-olivolja av toppkvalitet gjord på oliver skördade under säsongens första tio dagar.

Den intensiva doften och fylliga smaken gör denna olja till en fantastisk krydda att ringla över pasta, risotto, grönsaker, charkuterier den stekta fisken, grytan eller soppan. Den intensiva sensoriken beror framför allt på att oliverna man använt inte är riktigt mogna och därför sprängfyllda med smak och antioxidanter.

Årets Zeta Novello kommer från Sicilien och på grund av att man skördat oliverna så tidigt som i månadsskiftet september-oktober då de ännu sitter ganska hårt på kvistarna, så är de handplockade. Olivsorterna man använt är de lokala Biancolilla, Cerasuola och
Nocellara del Belice. De två förstnämnda utmärker sig med en tydlig fruktighet i smak och doft medan Nocellara del Belice, som brukar kallas olivernas sauvignon blanc, tillför en angenäm bitterhet och kryddig smak åt novellooljan.

Zeta Novello 2022/23 svarar väl upp mot alla förväntningar för hur en bra primörolivolja ska vara.

– Den är grön, elegant och fruktig med stor doft av nyklippt gräs och gröna tomater, intensiv smak med viss pepprighet samt en lång eftersmak, säger Zetas grundare Fernando Di Luca, Sveriges kanske största olivoljeambassadör. Jag kommer att doppa bröd i den tillsammans med lite havssalt, ringla den över rostade grönsaker och halstrad fisk bland annat, anförtror oss Fernando med njutning i blicken.

Zeta Novello 2022/23 finns i begränsad upplaga. Eftersom det är en primör så ska den helst avnjutas nu före jul, men långt in på det nya året så är det ändå en fantastisk olja. En flaska om 500 ml kostar ca 95 till 120 kronor och kan inhandlas i välsorterade butiker hos Ica, Coop och Hemköp.