Nu står det klart att Fazer förvärvar Kaslink, affären har godkänts av det finska Konkurrens- och konsumentverket. Kaslink är ett familjeägt företag och en nordisk expert inom havreprodukter. Förvärvet är en del i Fazers omvandling till att bli ett modernt hållbart livsmedelsföretag och en stark plattform för framtida tillväxt.

Fazer-koncernen fortsätter att lägga fokus på snabbrörliga konsumentprodukter samt sin direct-to-consumer (DtC)-verksamhet, och har nu avtalat om att förvärva Kaslink, ett nordiskt livsmedelsföretag. Kaslink grundades 2001 och är ett innovativt företag som erbjuder konsument- och matprodukter som säljs i över 15 länder i Europa. 

Läs också: Fazer har tecknat avtal om att köpa Kaslink

Mats Liedholm, Fazer
Mats Liedholm, vd, Fazer Sverige.

– Det är med stor glädje vi kan meddela att förvärvet har blivit godkänt. Kaslink är helt i linje med vår strategi. Vår ambition är att bli en av de ledande aktörerna inom växtbaserade måltider och därför gör vi stora investeringar med fokus på havre. Kaslink är en innovativ aktör, vars höga tekniska kunnande, starka produkterbjudande och moderna produktionsanläggning skapar en konkurrenskraftig bas för att sälja, marknadsföra och producera hållbara havrebaserade produkter i Norden och på en internationell marknad, säger Mats Liedholm, vd, Fazer Sverige. 

Läs också: Fazer säljer sin restaurangverksamhet

Det förvärvade företaget kommer att ingå i affärsområdet Fazer Lifestyle Foods, som fokuserar på havrebaserade matprodukter och drycker, växtbaserade måltider och on-the-go snacks.

Stora möjligheter för framtiden

Matti Kukkonen, Tuomas Kukkonen och Juha-Petteri Kukkonen stannar kvar inom koncernen.

Fazer förvärvar 100% av Kaslinks aktier från grundaren Raino Kukkonen och hans söner Tuomas, Juha-Petteri och Matti Kukkonen. All personal som idag är anställda i Kaslink, inklusive bröderna Kukkonen, blir nu anställda inom Fazer-koncernen.  

– Vi värdesätter familjen Kukkonens och samtliga Kaslinks medarbetares arbete högt och delar deras ambition att förändra hur människor äter i framtiden och ser en stark utveckling i vegetabilisk och växtbaserad mat. Havre är en undervärderad gröda med stor potential. Vi vill främja en växtbaserad livsstil och bidra till bättre hälsa, samt göra någonting bra för vår planet, fortsätter Mats Liedholm.  

Den totala marknaden för non-dairy produkter (mjölkfria) i Västeuropa växer årligen med en takt på över 17 procent. Fazer ser stora möjligheter med havren och har investerat runt 320 miljoner kronor i kvarnverksamheten både i Sverige och Finland.

–  Vi är mycket glada över att förvärvet har godkänts. Vi ser fram emot att erövra världen med vår utomordentliga nordiska havre, säger Juha-Petteri Kukkonen, Chief Creative Officer, Kaslink.