Tre tillverkningssatser av Alvedon 60 mg suppositorier samt en tillverkningssats Panodil suppositorier 60 mg, återkallas från marknaden efter att en häftklammer hittats i ett suppositorium. Föremålet, som bedöms ha kommit in i läkemedlet av misstag under tillverkning är med stor sannolikhet en isolerad händelse, och kan potentiellt orsaka skada i ändtarmen. Som en försiktighetsåtgärd återkallas alla förpackningar från de aktuella tillverkningssatserna.

”häftklammer hittades i stolpiller från Panodil”

Panodil suppositorier 60 mg, återkallas från marknaden efter att en häftklammer hittats i ett suppositorium.

Indragningen gäller Alvedon 60 mg suppositorier, 10-pack med batchnummer/lot V007, V008, och V010, samt Panodil suppositorier 60 mg, 10-pack med batchnummer/lot V009.

Utförda analyser visar att det med stor sannolikhet är en isolerad händelse. Läkemedelsverket har inte fått några rapporter om att någon kommit till skada. Har du frågor om de aktuella läkemedlen ska du kontakta vården. Båda läkemedlen används vid smärta och feber för barn 3 månader – 1 år.

Indragningen gäller endast tillverkningssatser med batchnummer/lot V007, V008, V009 och V010. Konsumenter som har dessa förpackningar hemma kan återlämna läkemedlet till ett apotek, och vid behov kontakta sin vårdgivare.

Samtliga apotek, vården och dagligvaruhandlare
har meddelats att läkemedlen från de aktuella tillverkningssatserna omedelbart ska sluta användas, säljas och plockas bort från eventuella lager.

Suppositorium är ett läkemedel som förs in i ändtarmen. Det förkortas ibland ”supp” och kallas även stolpiller.


De aktuella förpackningarna är märkta på följande sätt:

Alvedon 60 mg suppositorier, 10-pack
Batchnummer/lot: V007, V008, V010

Panodil, suppositorium 60 mg 10-pack
Batchnummer/lot V009