Regeringen föreslår nu en skatt på plastbärkassar som en del i januariöverenskommelsen, trots massiv kritik från IKEM och andra remissinstanser. ‒ Det verkar som remissrundan enbart har varit spel för gallerierna, den tunga kritiken väljer regeringen och samarbetspartierna helt att ignorera, säger Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor hos IKEM – Innovations- och kemiindustrierna.

‒ Vi är chockade av att regeringen med C och L går vidare med skatten på plastbärkassarna trots att den är så negativ för miljön och inte leder till något bra, utom förstås att regeringen får in pengar, säger Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor hos IKEM. Vi hade väntat oss mer från Centerpartiet och Liberalerna.

Läs också: Branschexperterna – debatt om plastproblematiken

Skatten kommer att leda till en ökad miljöpåverkan eftersom den ger en:

  • minskad återvinning av plast
  • ökad användning av förpackningar
  • ökad resursförbrukning
  • ökade koldioxidutsläpp

‒ Vi är förvånade att partier som säger sig vilja värna miljön väljer att införa en skatt som slår hårt mot svenska företag som är globala föredömen när det gäller resurseffektivitet och återvinning. Detta är en rent fiskal skatt som inte har någon koppling till miljön, säger Lena Lundberg.

Finansdepartementet har gjort en konsekvensanalys, men IKEM anser att man missat att skatten kommer att leda till ökad miljöpåverkan, bl.a. kommer plaståtervinningen kraftigt att minska och koldioxidutsläppen att öka.

‒ Den föreslagna skatten kommer inte att leda till minskad nedskräpning eller till ökad resurseffektivitet vilket påstås, säger Lena Lundberg. Dessutom ska Sverige inom kort implementera ett nytt EU-direktivet som innebär att producenterna av plastbärkassar ska ta hand om de plastbärkassar som blir skräp. Det är därför orimligt att dessutom lägga en skatt.