Smaksatta oljor är minst lika bra och lätta att använda i såväl mat som bak. Flera varianter finns sedan tidigare i Zetas sortiment men nu har kryddningen utvecklats. Sedan vecka 34 är Zeta Olivolja Provencale Örter och Zeta Olivolja Chili nyheter i hyllan, medan receptet på storsäljaren Zeta Olivolja Citron är oförändrat. 

Focaccia med rosmarin och oliver.

Att smaksätta maten med färdigkryddad olja är vanligt i Italien. Speciellt råvaror som kan vara svåra att få smak på, som kikärtor, rotfrukter eller halloumi mår bra av att dressas av en välkryddad olja. Enbart extra jungfruolivolja av bästa kvalitet används till Zeta smaksatta oljor och de får fin smak av örter, chili samt citron. I oljan bevaras kryddningen på bästa sätt och smaken blir ren, balanserad och naturlig. Det gör användningsområdena många.

– Jag använder oljorna till både kall och varm matlagning då de tål upphettning. Som tydligast blir smaksättningen när oljorna ringlas över maten precis innan servering, men ett annat spännande användningsområde är bakning. Då slipper man även momentet med att smälta fett, säger Måns Falk, ansvarig för Accademia Di Luca, Di Luca & Di Lucas matakademi.

Bra till bakning

Att använda olja i stället för smör vid bakning kan vara särskilt intressant för de som är glutenintoleranta och bakar med glutenfritt mjöl.

-Det kan bli lite torrt och då är olja bra. Oljan ger ett saftigt, lätt och fluffigt resultat oavsett om man bakar matbröd eller mjuka kakor. Som regel ersätter man 100 g smör med ca 1 dl olja, men det kan behövas fingertoppskänsla. Blir degen lös i konsistensen är det bara att tillsätta mer mjöl, berättar Måns.

Förutom att det blir gott när man bakar med olja förbättras även fettsammansättningen. Det är ett enkelt sätt att följa Livsmedelsverkets rekommendationer att byta ut en del av det mättade fettet från animalier till enkelomättat fett från vegetabilier, något som anses bra för hjärthälsan*.

Zeta Olivolja Chili.

Zeta smaksatta oljor innehåller 250 ml och finns i tre varianter: Zeta Olivolja Chili, Zeta Provencale Örter samt Zeta Olivolja Citron. I Zeta Olivolja Provencal Örter är det rosmarin, sommarkyndel, oregano, timjan samt basilika som ger den fylliga, aromatiska smaken. Zeta smaksatta oljor säljs i Icas, Coops och Bergendahls butiker och priset är cirka 55 kronor.

Zeta Olivolja Provencale Örter är god att:

-använda till ugnsrostade rotfrukter eller potatis.

-ringla över en pizza.

-baka focaccia med.

-Krydda kött eller fisk med när man grillar.

Zeta Olivolja Chili är god att:

-krydda tacofärsen med.

-göra aioli av.

-rosta kikärtor i.

-ge varma grönsaker härligt sting.

Zeta Olivolja Citron är god att:

-steka halloumi i.

-ringla över vaniljglass. Piffa med en nypa havssalt.

-baka sockerkaka med.

-använda som fiskkrydda.