Tempo i Kiruna har försatts i konkurs. Efter mindre än ett år i Kupolenhuset tvingas Daniel Ringholt att stänga sin butik.

Butiken slog upp portarna den 16 november 2018 i Kupolenhuset i centrala Kiruna, intill restaurangen Pinchos. Tidigare hade Ica toppen huserat i lokalerna.

Bakom satsningen stod entreprenören Daniel Ringholt, som efter åtta månader i drift nu meddelar att butiken försatts i konkurs.

– Det gick inte helt enkelt. Kundunderlaget har minskat så mycket i Kiruna centrum, så det var svårare att driva butik än vi hade räknat med dessvärre, berättar han för Norrbottens Affärer.

Hur har den här tiden varit?

– Den har varit fantastiskt rolig men också kämpig. Det har varit mycket kämpande och stress emellanåt. Upp och ner är bästa sättet att förklara det på, man har känt att man har levt, säger han.

– Men det har varit jätteroligt, vi har träffat så mycket folk och butiken har varit uppskattad. Den har varit lätt att jobba med, varje dag har vi fått höra positiva ord från kunder som är glada att det funnits en butik i centrala Kiruna. Kunder har varit med oss från dag ett så man har känt sig uppskattad.

Efter att ha kämpat med likviditeten en lång period var dock beslutet oundvikligt, menar Daniel Ringholt.

– Jag satsade ganska hårt och ville att det skulle kännas som en riktig butik från start. I och med att jag var ensam hade jag begränsade finanser med in i företaget. Med facit i hand borde jag kanske ha haft mer pengar eller en delägare, det kunde ha underlättat. Men man måste prova för att vinna.

Hur känns det att lägga ner?

– Jättetråkigt. Det är som ett nederlag. Man ville att det skulle fungera, dels för en själv och dels för Kiruna centrum. Min fru driver butik här i stan och jag känner flera andra handlare, och man hör hur folk känner. Att det är tråkigt för Kiruna, det minskar pulsen i stan.

Vad ska du göra nu?

– Den som det visste, kanske slicka såren och söka jobb. Men man vet aldrig vad framtiden utvisar, kanske kommer chansen igen när läget är ett annat och det finns lite mer fasta lokaler. Nu vet ju alla om att staden ska flytta, så det kommer nog att satsas mer när nya centrum är på plats. Så man ska aldrig räkna bort möjligheterna, jag kanske öppnar butik eller startar företag igen.

– Jag tycker om att driva butik och tanken på att ingenting är omöjligt. Det här blev en dyrköpt erfarenhet, men skulle jag inte prova igen är det lite bortkastat.

Vad säger du till dina kunder?

– Framförallt vill jag tacka folk för att de har stöttat oss i det här. Jag hoppas att vi kommer kunna ses i nya stan, säger Daniel Ringholt.