I dagarna inleder COOP och HUJ Foods ett samarbete. Det innebär att COOP-butiker i region Syd, region Väst samt Stockholm med kranskommuner har möjlighet att köpa in vegopålägg från HUJ. Beställningar kommer att ske via Stockfiller och leveranser via COOPs ordinarie flöde. Totalt handlar det om cirka 200 COOP-butiker som på detta sätt kan erbjuda HUJs vegopålägg till sina kunder.

HUJs grundare och VD Alice Knap

– Vi är väldigt glada att vi har fått till detta samarbete med COOP. Deras kunder är väldigt medvetna om såväl miljö som hälsa, och vi hoppas att de kommer uppskatta våra växtbaserade pålägg som produceras i vår egen påläggsfabrik mitt i Alingsås, säger HUJs grundare och VD Alice Knap.

HUJ är en uppstickare i livsmedelsbranschen. 2018 lanserades det första pålägget i några enstaka pilotbutiker i Göteborgsregionen, en vegopastej i två smaker med en bas på svenska vita bönor och solroskärnor. Sedan kom ytterligare ett pålägg: en vegofärskost i fyra smaker, baserad på Fairtrade-märkta cashewnötter och svenskodlade bönor. Denna färskost blev utsedd till Årets MåBra-val 2021, av tidningen MåBra i december 2020.

Under 2020 flyttade HUJ in i större lokaler i en före detta Arla-fabrik i Alingsås, där de nu jobbar för att investera i en helautomatisk produktionslinje.

– Vi har ett år av kraftig tillväxt bakom oss där vi trots utmaningar, till följd av pandemin har lyckats växa från ett 30-tal återförsäljare till dagens 230. Samarbetet med COOP kommer ytterligare stärka vår plats på vegomat-marknaden och vi ser verkligen fram emot att börja jobba tillsammans med en sådan stor aktör inom dagligvaruhandeln, avslutar Alice Knap.