Fazer Yosa Havrebit är en helt ny växtbaserad och mjölkfri matlagningsprodukt med brett användningsområde. Den kan hyvlas som ost på smörgåsen, smulas över salladen, ugnsbakas, stekas och grillas. Havrebiten tillverkas av nordisk havre och har en proteinhalt på 15 procent.

Fazer Yosa erbjuder mjölkfria produkter som tillverkas på nordisk havre. Den senaste innovationen, Fazer Yosa Havrebit, fungerar som ett liknande alternativ till både tofu och ost. Det innebär att den kan serveras både varm och kall och läggas på allt från smörgåsen till grillen.

Läs också: Fazer och Solar Foods ingår strategiskt partnerskap

– Vi är glada över att äntligen få lansera denna havrebaserade nyhet, Fazer Yosa Havrebit. Det har varit ett intressant produktutvecklingsprojekt, med målet att skapa något nytt och helt unikt på den mjölkfria marknaden. Havrebiten är innovativ, snäll mot miljön och erbjuder stora variationsmöjligheter när det kommer till själva tillagningen, säger Tiia Antila, varumärkes- och kategoriansvarig för Fazer Yosa.

Fazer Yosa Havrebit naturell 160g och Fazer Yosa Havrebit örter 160g
Havrebiten hittas bland kylvarorna i livsmedelsbutikerna i förpackningar om 160g. Den kommer i två smaker – naturell eller med örterna oregano och basilika. Proteinhalten är 15 procent, fetthalten 8 procent och salthalten 1,2 g per förpackning.

Nordisk havre
Nordisk havre är känd för att ha hög kvalitet tack vare vårt unika klimat och en miljö som inte kan återskapas någon annanstans. Växtperioden på våra breddgrader är kort men väldigt intensiv. Havre planteras under maj för att skördas redan under augusti och september. Midnattssolen och det begränsade solljuset under de mörka vintermånaderna gör de nordiska växtförhållandena exceptionella. Under vintern är marken frusen, vilket gör jorden och naturen ren.

Att äta växtbaserat är bevisat bra för planetens framtid. Det hjälper oss bland annat att reducera växthusgaser och minskar vattenförbrukningen i matproduktionen. Utöver att stödja utvecklingen av växtbaserad mat, deltar Fazer även i utvecklingen av det hållbara jordbruket. Fazers principer för hållbart spannmål är framtagna för att bland annat minska kemikalieanvändningen inom jordbruket och samtidigt bibehålla produktivitetsnivån. Principerna består av tio åtgärder med syfte att behålla näringsämnen på åkrarna- där de kan användas till grödorna – och borta från våra vattensystem. Målet är att minska övergödning, skydda biologisk mångfald och minimera användningen av kemikalier.

Havrebiten lanseras på Coop, Willys och Hemköp vecka 38. Produktpris är 29.90 kr.