FN:s klimatpanel IPCC har precis offentliggjort en ny rapport om skogsbrukets och jordbrukets roll för klimatet.

FN larmar – vill se minskat köttätande

Enligt FN:s klimatpanel, IPCC, bör världens befolkning äta mer vegetariskt och göra jord- och skogsbruket mer hållbart. Det framkommer i en ny rapport som släpptes under torsdagsförmiddagen. Växthuseffekten riskerar att slå ut jordbruket, varnar FN:s klimatpanelt IPCC. Om inget görs hotas matproduktionen. För att undvika en katastrof krävs det att människor drar ner kraftigt på kött- och mejeriprodukter, enligt IPCC.

Markku Rummukainen, Sveriges representant i IPCC

– För att nå de globala klimatmålen krävs åtgärder och lösningar även inom jordbruk och skogsbruk och åtgärder i hela livsmedelsystemet, säger Markku Rummukainen, Sveriges representant i IPCC, till SVT.

Rapporten är sammanställd av 170 forskare från 52 länder, och har tagit två år att författa.

Fler veganer kan rädda klimatet

Klimatpanelen rekommenderar en världsomspännande kostomställning för att kunna rädda planeten – fler bör till exempel bli veganer. 

”Konsumtion av hälsosamma och hållbara dieter, så som de som är baserade på grövre spannmål, baljväxter och grönsaker, nötter och frön, skapar enorma möjligheter för att reducera växthusgasutsläpp”, skriver IPCC i rapporten.

– Protein från växtriket har mycket mindre påverkan på klimatet än protein från djurriket. Hur man producerar det ena eller det andra spelar också roll, förstås, säger Markku Rummukainen.

Om det inte sker en omställning av hur mat produceras och mark brukas så kommer den globala temperaturen att fortsätta öka, varnar IPCC.