Den nya VD i Orkla har en bakgrund i Elkjøp, Dixon Carphone, Rema Industrier, Plantasjen och Statoil Retail. ”Att kunna leda Orkla till framtiden är på många sätt en dröm som blir verklighet”, säger Jaan Ivar Semlitsch.

-Jag är glad att Jaan Ivar Semlitsch har accepterat jobbet. Han har 24 års omfattande förvaltningserfarenhet från nordiska och internationella företag, och han har varit en bra chef för ett antal företag med stor framgång. Övergripande styrelse anser att Semlitsch är rätt person att leda Orkla under den kommande tiden ”, säger Orkla ordförande Stein Erik Hagen.

Jaan Ivar Semlitsch kommer senast från VD posten för Elkjøp Norden, som han har hanterat i mer än sex år. Under det gångna året har han också varit senior chef för moderbolaget Dixon Carphons internationella företag.

Semlitsch var VD för Rema Industrier från 2009 till 2013, Plantasjen från 2007 till 2009 och Chief Operating Officer i Statoil Retail Europe 2004-2007. Från 2001 till 2004 var han VD för Expert Danmark. Från 1995 till 2001 var han anställd av Mckinsey & Company, där han hade ett antal uppgifter för företag inom livsmedelsindustrin.

Semlitsch är styrelseledamot i DnB och Brav Norway (tidigare Swix Sport). Han har en civilingenjörsexamen från Handelshögskolan i Norrköping och har ett MBA-stipendium från Kellog School of Management.

-Jag är mycket tacksam att jag har möjlighet att leda Orkla i en ny och spännande fas för koncernen. Jag vill bygga på Orklas starka positioner på ett antal marknader och utveckla företaget för framtiden, säger Orklas nya VD Jaan Ivar Semlitsch.