Torka och vattenbrist påverkar hela landet. För att synliggöra problemen och samtidigt inspirera människor att minska sin vattenförbrukning presenterar därför ICA en vattensmart receptserie. Recepten bygger på råvaror som är bra ur vattensynpunkt och som tillagas på ett sätt som sparar på såväl vatten som disk. Recepten är framtagna av ICA:s matkreatörer och hållbarhetsavdelning.

– Många människor oroar sig för torka och vattenbrist. Våra vattensmarta recept gör att det vattnas i munnen, samtidigt som människor kan spara lite på vattnet i vardagen. Vi vill inspirera våra kunder att spara på vattnet, utan att behöva spara in på livskvaliteten, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen.

Grundvattnet har sjunkit kraftigt under våren och på ett flertal platser i landet infördes i år bevattningsförbud rekordtidigt. Myndigheterna varnar för att de låga vattennivåerna i delar av landet innebär att situationen i sommar kan bli ansträngd och enskilda brunnsägare rekommenderas att vara uppmärksamma gällande sin vattentillgång. Därför vill ICA vara med och lyfta denna viktiga fråga.

– Genom att möjliggöra enkla förändringar i människors vardag vill ICA vara med och bidra till att synliggöra och uppmärksamma viktiga samhällsfrågor. Med de vattensmarta recepten vill ICA ge människor möjligheten att på ett enkelt sätt minska vattenförbrukningen i sin vardag och samtidigt synliggöra hur viktig vattenfrågan är för det svenska samhället, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen

ICA och ICA-butikerna tycker det är viktigt med ett livskraftigt svenskt lantbruk. För ICA är det därför viktigt att uppmärksamma att torka och vattenbrist riskerar att slå hårt mot det svenska lantbruket, samtidigt som ICA fortsätter att ta sitt ansvar.

– Torkan och vattenbrist slår särskilt hårt mot de bönder som får landsbygden att leva och ser till att vi har mat på våra bord. Vi från ICA tänker göra vad vi kan för att hjälpa till, men vi vill också visa för människor hur de på ett gott sätt i sin vardag också kan göra gott för hela landet, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen.

Recepten är framtagna av ICA:s matkreatörer och hållbarhetsavdelning. Råvarorna är bra ur vattensynpunkt och med smarta tillagningstekniker kan människor minska på disken i sommarstugan eller inte behöva använda lika mycket vatten från den egna brunnen.

– Recepten bygger på svenska råvaror, med exempelvis fräscha grönsaker som ugnsrostas istället för att kokas och wraps som man kan äta med en servett för att spara på diskvattnet, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen.

Exempel på recept från vattensmarta receptserien

ICA:s vattentips

  • Tänk svenskt och välj råvaror efter säsong
  • Gör en matig macka eller wrap och spara på disken
  • Stek eller ugnsrosta grönsakerna istället för att koka dem
  • Använd gärna grova grönsaker som bas i matlagningen
  • Ta hand om matresterna och utgå från vad du redan har hemma
  • Skölj råvarorna i en skål med vatten istället för under kranen