Kavli accelererar tillväxttakten genom att förvärva det finska, snabbväxande företaget Verso Food och stärker därmed sin satsning på vegetariska livsmedel. Verso Food har på kort tid etablerat sig som marknadsledare i Finland under varumärket Härkis med produkter baserade på bondbönan, även kallad ”Nordens sojaböna”.

Verso Food har på kort tid gjort en imponerande resa. Bolaget bildades 2010 och har utvecklat en patenterad, unik teknologi, baserad på bondbönan, för att producera vegetariska maträtter som bl a kan ersätta köttfärs, andra köttprodukter och kyckling. Bondbönor odlas till skillnad från sojabönor och mycoprotein (quorn) lokalt i Norden, vilket är en klimatmässig fördel, och tillgången är stor. Bondbönan (eller favaböna, åkerböna) har odlats i Norden i över 1000 år och näringsinnehållet är mycket högt.

Läs också: Kavli väljer följande mejeriproducent

Gerhard Bley, VD för Kavli.

–  Vi är väldigt glada över att vi fått möjlighet att förvärva Verso Food. Företaget har genom en enastående entreprenörsanda utvecklat unika produkter på en lokalt odlad råvara, där näringsinnehåll, smak och klimathänsyn står i förgrunden, säger Gerhard Bley, VD för Kavli.

Verso Food kompletterar Kavlis långsiktiga strategi att investera i hållbar matkonsumtion, såväl ur ett hälso- som miljöperspektiv. 2013 förvärvade Kavli Raisios mjölkfria produktion i Åbo och har sedan dess etablerat varumärket Planti som är marknadsledare i vissa segment i både Finland och Sverige med mjölkfria produkter.

Läs också: Kavli förvärvar Jigger i Skåne AB

–  Kavli har en offensiv tillväxtstrategi och därför är det viktigt att vi investerar i de områden som vi tror kommer att växa starkt i framtiden. Vårt varumärke Planti är redan ett exempel på det. Allt fler människor vill äta mindre kött och mer från växtriket. Allt pekar på att den trenden kommer tillta, fortsätter Gerhard Bley.

Leena Saarinen, ordförande i Verso Foods styrelse.

– Ett tillväxtföretag behöver ägare som är beredda att investera långsiktigt i fortsatt tillväxt. Därför är vi väldigt glada över att Kavli blir vår nya ägare, ett bolag som genom sin ägarform är garanterat långsiktiga, säger Leena Saarinen, ordförande i Verso Foods styrelse.

Läs också: Plantis nya matlagningsprodukter

Verso Food har redan från början haft som ambition att växa globalt och säljer redan idag till bland annat Japan. Kavli har planer på att lansera produkterna på sina övriga hemmamarknader i Sverige, Norge och England. Konsumtionen av vegetarisk mat ökar kraftigt i världen och genom förvärvet breddar och utvecklar Kavli sin position inom området.