I fredags hölls det Svenska Mästerskapet i äppelmust för tredje året i rad. Tävlingsarrangören, föreningen Svenska Musterier, märker ett starkt växande intresse för svensk äppelmust. I år tävlade 54 olika äppelmuster och Kiviks Musteri korades som tvåfaldig segrare med sin Björn Ranelid Paradismust och sin Gravensteiner-must.

Must SM Kivik Musteri
Mikael Adolfsson, produktchef och sommelier på Kiviks Musteri, stolt vinnare i Must SM.

Föreningen Svenska Musterier är en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka den svenska musterinäringen, bland annat genom att lyfta fram den svenska äppelmustens mångfald av smaker.

Intresset för äppelmust växer och antalet musterier ökar för varje år. Det är en av anledningarna till att föreningen nu, för tredje året i rad, arrangerade Must SM. Alla aktörer i Sverige som säljer och marknadsför äppelmust gjord på svenska äpplen, kunde delta.

I år tävlade 54 olika muster i fem olika klasser. Tävlande från Hudiksvall i norr till Trelleborg i söder deltog och en namntung jury som bland annat bestod av den kända sommelieren Elke Jung, Michelinkocken Titti Qvarnström och Martin Ragnar, ledamot av Svenska Dryckesakademien, utsåg vinnarna på restaurang Folk, Mat & Möten i Malmö.

Många menar att äppelmust är de alkoholfria dryckernas motsvarighet till vin, både när det gäller smakupplevelse, kunskap och produktion.

-Must är ett hantverk, säger Mikael Adolfsson produktchef och sommelier på Kiviks Musteri. Man kan inte gå efter ett recept. Naturen påverkar smakerna och det är en konst att odla för smak, menar Mikael som är glad och stolt över vinsterna.

-Vår Gravensteinmust tillhör en av våra finaste sorter. Gravenstein är en klassisk gammal äppelsort som fortfarande står sig stark i smakkonkurrensen. Kungen av äpple, säger Mikael.

-Äpplena i Björn Ranelid Paradismust är noga utvalda och kommer från Björns egen odling som ligger granne med oss. Att få samarbeta kring det svenska äpplet med någon som har ett lika stort hjärta för Österlen som vi känns oerhört bra, och nu dessutom med denna fantastiska utmärkelse, säger Mikael.

Gravensteiner
En smakrik must, med distinkt Gravensteinkaraktär som också ger ett strävt, friskt avslut, där strävheten kommer från skalet. Ett gott alkoholfritt alternativ på middagsbordet, gärna till kyckling och fisk, givetvis även till en fulländad äppelkaka.

Björn Ranelid Paradismust
Björn RanelidParadismust är pressad av noga utvalda äpplen av sorterna Discovery, Aroma och Gravenstein. Musten har en väl avvägd balans mellan sötma och syra och är god att dricka till förslagsvis dessert.

Vinnarna av Must-SM 2019, samtliga klasser:
1. Klarfiltrerad sortren äppelmust: Gravensteiner, Kiviks Musteri
2. Ej filtrerad sortren äppelmust: Äppelmust Aroma, Bergströms lilla Musteri, Bankeryd
3. Klarfiltrerad äppelmust av flera sorter: Björn Ranelid Paradismust, Kiviks Musteri
4. Ej filtrerad äppelmust av flera sorter: Ragnhilds Äppelmust, Brantehamn
5. Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen: Englamust, Bjärebygdens Musteri, Ängelholm

Läs mer: https://www.must-sm.se/