Efter årets avslutade äppelskörd är Kiviks Musteri i full gång på Österlen. De klingande ljuden från äppelpressen och dofterna från de olika jästankarna avslöjar en nyhet – den första djuprosa äppelmusten. Lanseringen av 2023 års första tillskott är en kärleksfull och spännande överraskning.

Kiviks Musteri har nu introducerat en djuprosa äppelmust för första gången, tillgänglig i deras egna butiker i Kivik och på Solnäs Gård utanför Lund, samt online. Denna nyskapelse, baserad på den ovanliga och vackra rödköttiga äppelsorten Red Love, ger en unik smakupplevelse och sätter färg på sortimentet Våra Finaste.

Red Love äppelmust symboliserar musteriets passion för experiment inom must- och cidertillverkning. Trots att både must och cider består av endast en ingrediens, utforskar musteriet obegränsade variationer och tvekar inte att testa nya idéer. Traditionellt har Våra Finaste-sortimentet använt skånska äpplen, men nu sträcker sig musteriet över gränserna och samarbetar med sina nederländska vänner på J.C Merkens Fruit.

Innan musteriet kan skörda från sina nyligen förvärvade Red Love-äppelträd, har man specialbeställt extra fina, handplockade Red Love-äpplen från Nederländerna. Det gynnsamma klimatet där liknar det i Skåne och är perfekt för odling av äpplen.

Cidermakaren och femte generationen på Kiviks Musteri, Carl Levinsson, delar med sig av sin entusiasm: ”Det är alltid spännande att se resultatet av arbetet med att välja äppelsorter, skörda dem vid rätt tidpunkt och hitta optimala smakkombinationer när vi äntligen kan låta andra smaka på nyheterna. Men just Red Love är något helt nytt, vilket naturligtvis gör det extra spännande att höra vad andra tycker om denna lite kontroversiella dryck.”

Musteriet antyder även att det om några månader kan komma en kamrat till den nu lanserade äppelmusten i form av en 27,5 cl glasflaska.

”Musten pressades förra veckan, och det kan hända att en del av den har lagts åt sidan och nu jäser i en tank inne i musteriet. Vi låter våra kontinuerliga provsmakningar avgöra hur länge den ska lagras och när den kan lanseras. När vi är helt nöjda med smaken kommer den att fyllas på flaska och placeras på hyllorna i våra butiker,” tillägger Carl Levinsson.

HÄR kan du beställa Red Love äppelmust från 2023 års skörd och HÄR kan du läsa mer om cider och processen att framställa den.