Nu testar en rad aktörer att erbjuda matavfallspåsar av papper i livsmedelsbutiker istället för plastpåsar till frukt och grönsaker. Miljöförvaltningens projekt Koll på plasten startar tillsammans med Karlstads Energi, Stora Coop Bergvik, Ica Maxi Välsviken och Ica Supermarket Hagahallen ett pilotprojekt till och med 30 september.

Idag klockan 11.00 hälsades vi på media välkomna, till Stora Coop på Bergvik, vid fruktdisken. På plats var Jenny Sundén och Karin Vogt från miljöförvaltningen, Karlstads Energi, Martin Hagström från Stora Coop Bergvik, Tobias Rentzhog från Ica Maxi Välsviken och Mikael Kring från Ica Supermarket Hagahallen.

Använd påsen i butiken och hemma

Läs också: IKEM kommenterar idag regeringens utredning om plast

Genom att välja en matavfallspåse istället för en plastpåse vid köp av frukt och grönsaker samt återanvända den till matavfall hemma kan resursanvändningen förbättras, eftersom påsen används två gånger. Det bidrar samtidigt till minskad konsumtion av plastpåsar.

– Vi jobbar för att minska konsumtionen av engångsplast och att kunna erbjuda lösningar på alternativa produkter till plasten. Nu startar vi ett pilotprojekt med matavfallspåsar som alternativ till plastpåsar i frukt- och grönsaksavdelningen. Vår förhoppning är att det ska vara ett fungerande koncept som uppskattas av konsumenter och att fler butiker vill ta efter framöver, säger Jenny Sundén, miljöhandläggare, miljöförvaltningen.

Läs också: 150 ton mindre plast med ny tortillaförpackning…

Karlstad kommun jobbar för att minska användningen av fossila engångsprodukter i plast och pilotprojektet med matavfallspåsar är en del av det arbetet. Karlstads Energi förser medverkande butiker med matavfallspåsar under hela pilotprojektet.