Livsmedelskoncernen Midsona är ett av de vinnande bolagen i Symbios – utmärkelsen som prisar svenska bolag som lyckas kombinera ansvarstagande med lönsam tillväxt. I årets jury finns bland andra Sara Resvik, vd för Backing Minds, Paul Stormoen, vd för OX2 och Kia Orback Pettersson, bland annat styrelseordförande för SVT.

Den årliga utmärkelsen Symbios tilldelas tre svenska företag som kombinerar lönsamhet med hänsyn till såväl människor som planet och därmed visar att affärsnytta och ansvarstagande kan samexistera på ett effektivt sätt. När priset nu delas ut för andra gången står det klart att en av årets vinnare är livsmedelskoncernen Midsona med varumärken så som Friggs, Kung Markatta och Earth Control. I juryns motivering lyfter man bland annat fram Midsonas förmåga att kombinera omsorg för både människor och planet.

LÄS OCKSÅ: Midsonas hållbarhetsarbete prisas

– Det känns otroligt roligt att få gratulera Midsona som en av årets vinnare! Givet marknadsutvecklingen för ekologiska och växtbaserade produkter så finns ett stort behov av goda exempel på ansvarsfullt och långsiktigt företagande. Här har Midsona utmärkt sig som ett bolag som är värt att hålla ögonen på för framtiden, säger Jakob Birgersson, juryns ordförande och Managing Partner på managementkonsultbolaget Cupole.

Urvalsprocessen för Symbios vilar på ett omfattande analysarbete som initialt omfattat drygt en miljon svenska företag. Efter vidare gallring enligt People, Planet och Profit har de vinnande bolagen beslutats av en välrenommerad jury bestående av Sara Resvik, vd för Backing Minds, Kia Orback Pettersson, bland annat styrelseordförande för SVT, Mattias Holmström, partner på Altor, Carina Lundberg Markow, med en bakgrund inom ansvarsfulla investeringar på Folksam, Paul Stormoen, vd för förra årets vinnare OX2 samt juryns ordförande Jakob Birgersson.

LÄS OCKSÅ: Midsona förvärvar Ekko Gourmet

Peter Åsberg, koncernchef på Midsona.

– Vi är naturligtvis väldigt stolta över, och på samma gång ödmjuka inför, den här utmärkelsen – att bygga en långsiktigt ansvarsfull affärsmodell innebär att ständigt utmana gamla sanningar för att fortsätta ligga i framkant. Det är med andra ord ett arbete man aldrig blir färdig med, säger Peter Åsberg, koncernchef på Midsona.

Övriga vinnare i årets utmärkelse är techföretaget Centiro och fastighetsbolaget K2A. Bakom Symbios står det svenska managementkonsultbolaget Cupole som vill belysa vikten av ansvarsfullt företagande och genom den årsvisa utmärkelsen hylla de företag som har bevisat sig på området.

Juryns motivering
Midsona
Med produkter för hälsa och välbefinnande i fokus så visar Midsona hur omsorg för både människa och planet är viktiga ingredienser i att bygga långsiktig lönsamhet.