Över 30 ton frukter och grönsaker har räddats från soptunnan under de tre månader som konceptet testkörts. Nu lanseras de svinnsmarta fyndlådorna i samtliga Willys-butiker över hela landet.

Lådorna innehåller kraftigt prissänkta frukter och grönsaker som har smärre skönhetsfläckar och högre mognadsgrad, är potentialen att minska svinnet stor.

Läs också: Varannan svensk har nu minskat sitt matsvinn

Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

  –  Vi har själva blivit överraskade av hur stort kundernas intresse är. Fyndlådorna har försvunnit snabbt från hyllorna, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

De svinnsmarta fyndlådorna innehåller 2 kg blandade frukter eller grönsaker – perfekta för soppa, smoothies eller att ätas som de är – för 20 kronor. Varorna i lådorna hade i vanliga fall inte sålts utan istället rensats bort och slängts. Det kan vara bananer med hög mognadsgrad, äpplen med någon brun fläck eller morötter som börjat sloka. Fyndlådorna har testats i ett 20-tal Willys-butiker under sommaren och erfarenheterna från testet är så goda att konceptet under hösten rullas ut i samtliga Willys-butiker.

Willys har satt upp en målsättning om att halvera matsvinnet från till år 2025 och genom de svinnsmarta lådorna hoppas man komma en bit på vägen i det arbetet. Frukt och grönsaker står för den största delen av svinnet i matbutiker och bara under testperioden har mer än 30 ton frukt och grönsaker räddats från soptunnorna. När fyndlådorna börjar säljas i samtliga Willys-butiker räknar kedjan med att minska matsvinnet med hundratals ton.