I SLUTTNINGEN NER MOT SJÖN BETAR 37 KOR. NÅGRA DRICKER VATTEN I STRANDKANTEN. GRÄSET ÄR GRÖNT OCH STÅR DU PÅ GÅRDSPLANEN ÄR UTSIKTEN ÖVER SJÖN STORKÅGETRÄSKET SVÅRSLAGEN. NEJ, LANDSBYGDSROMANTIKEN GÅR INTE ATT BLUNDA FÖR. MEN DET ÄR SÅ HÄR RESAN MOT EN AV SVERIGES MEST PRISADE OSTAR BÖRJAR.

Fasaden på gårdsmejeriet är vitputsad. Ytterdörren djupröd med ett sirligt sigill i rostfritt stål. I boningshuset strax intill lever Pär och Johanna. Precis som de vill. Och det innebär bland annat att de gör några av Sveriges bästa ostar. Det vittnar alla priser om, de som paret och deras ostar har kammat hem. SM-guld på SM-guld, Silver och Brons. Årets lantbruksföretagare. Folkets röst. Och lovord och hyllningsserenader i en rad andra fashionabla sammanhang. Men framför är det i mötet med Pär och Johanna som du inser att det här med ost handlar om kärlek. Till platsen. Processen. Och produkten.

”Vi använder morgonmjölk
och 500 liter mjölk blir tre
hårdostar.”

– Man kanske kan säga att vi kondenserat ner våra liv – allt vi vet och vad vi står för; det vackra i livet på en gård i den nordliga skogsbygden. I en ost.

TRE OSTAR
– Men vi gör inte en ost – utan tre, säger Johanna och välkomnar in i mejeriet. Svedjan Gårdsost beskrivs som en grynpipig hårdost inspirerad av den svenska ystningstraditionen. Svedjan Rustik är en blåmögelost med fyllig behaglig smak och mjuk konsistens, medan Svedjan Blå är en smakrik blåmögelost med krämig konsistens.

Till platsen. Processen. Och produkten.
– Man kanske kan säga att vi kondenserat ner våra liv – allt vi vet och vad vi står för; det vackra i livet på en gård i den nordliga skogsbygden. I en ost.

Johanna och Pär Hellström är jordbrukarparet som gör ost i eget gårdsmejeri av morgonmjölk från deras kor.

INSPIRATIONSRESA
Historien om Svedjan Ost började 2009. På den tiden var Pär och Johanna en annan sorts jordbrukare. Men omvärlden förändrades och
med det förutsättningarna för livet på en bondgård.

– Vi visste väl inte riktigt vilken väg vi skulle gå, berättar Johanna. Visst hade vi sneglat lite på ostproduktion men mer än så var det inte. Paret åkte ändå på en inspirationsresa till franska Toulouse tillsammans med Eldrimner – nationellt centrum för mathantverk.

– Och tänk, på en gård i Sydfrankrike trillade polletten ner. Det är precis så vi vill leva. Det franska sättet att vårda sin osttradition kändes självklar och dessutom direkt överförbart till våra naturliga förutsättningar långt upp i norr.

KEMISKA PROCESSER
Med stöd från franske ostmästaren Michel Lepage och Eldrimner med Bodil Cornell i spetsen påbörjade Pär och Johanna sin resa som osttillverkare.

– Vi bestämde direkt att vi ville satsa långsiktigt och växa långsamt. I vår egen takt. Att göra ost är faktiskt rätt komplicerat och handlar till stor del om kemiska processer, berättar Pär.

Det tog ungefär två år innan vi på djupet började förstå hur saker och ting hänger samman. Vad som händer med smaken under olika moment och hur det påverkar den slutgiltiga produkten.

– Mjölken är förstås jätteviktig, fortsätter Johanna. Vi använder morgonmjölk och 500 liter mjölk blir tre hårdostar.
– Och allt hänger faktiskt ihop.

Djuren. Mejeriet. Omsorgen. Gården. Historien. Byggnaderna. Kulturlandskapet. Allt påverkar hur du upplever smaken. Därför kan du inte göra Svedjan ost någon annanstans än just här.

KULTUREVENEMANG I LADAN
På gården står också en lada. Götes hölada. Där har Johanna och Pär arrangerat kulturevenemang varje sommar sedan början av tiotalet.
Ibland har det spelats teater, andra gånger musik.
– Varje år kör vi också konsthagen. Då är det öppet hus och konst- och
hantverksutställning – och förstås fika.

NJUT AV SVEDJAN OST I SKELLEFTEÅ
Svedjan Ost finns på menyerna hos flera restauranger i Skellefteå. Vill du köpa med dig en bit hem hittar du Svedjan Ost på flertalet ICA-butiker, på Burträsk Saluhall samt Nygatan 57s Skafferi och Stadskällaren i centrala Skellefteå eller kanske allra helst, från lanthandeln i Storkågeträsk, belägen ett stenkast från gårdsmejeriet.