Finns det ägg hemma så finns det mat. Det tror branschorganisationen Svenska Ägg är den främsta anledningen till att äggförsäljningen har ökat drastiskt under Corona-krisen. Snart är det dessutom dags för äggets högtid, påsken, och äggförsäljningen väntas skjuta i höjden. Och är det något vi har gott om i Sverige så är det ägg, med en självförsörjningsgrad på hela 97,5 procent.   

Äggförsäljningen ökar alltid till påsk, men i år har ökningen börjat tidigare på grund av Corona. 

– ­Många har handlat på sig extra mycket mat om man skulle behöva hålla sig hemma. Samtidigt är det fler som jobbar hemifrån och lagar sin egen lunch. Då är ägg ett perfekt livsmedel för att snabbt och smidigt kunna tillaga en fullvärdig måltid, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg. 

Det är framförallt dagligvaruhandeln som har fått en ordentlig försäljningsökning av ägg. För att möta upp den ökade efterfrågan kör äggleveranserna tätare turer till butikerna. Samtidigt har försäljningen till storkök och restauranger minskat något. 

– Vi räknar med en fortsatt hög äggförsäljning till påsk, även om den kanske inte kommer vara riktigt lika hög som en normal påskvecka, då många redan har köpt på sig ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Hög självförsörjningsgrad

I Sverige är vi nästintill helt självförsörjande på ägg. Färska siffror från Jordbruksverket visar att andelen svenska ägg låg på hela 97,5 procent förra året, en ökning med nästan fem procent jämfört med året innan. I Sverige finns över åtta miljoner värphöns som värper nästan ett ägg om dagen var. Det betyder att varje person kan njuta av svenska ägg flera gånger i veckan. 

Svenska ägg är säkra ägg

Ägg är ett klimateffektivt livsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver, förutom vitamin C. De kommer färdigpackade i sitt skal direkt från hönan och har lång hållbarhet. Dessutom används ingen antibiotika i svensk äggproduktion, vi uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd och äggen är helt salmonellafria. 

– I Sverige kan vi till och med äta ägget rått utan att vara rädda för att få salmonella. Svenska ägg är säkra ägg, vilket kanske är den största anledningen till att vi svenskar väljer svenska ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius.   

Läs mer om ägg i äggrapporten här.