I början av 2020 är det dags för invigning av den restaurerade och renoverade saluhallen. Sedan april 2016 har renoveringen pågått och den ursprungliga stjärnformade planlösningen från 1888 har återskapats. Bakom renoveringsarbetet står Stockholms stad och Tengboms arkitekter

Östermalmssaluhall
Arkivbild på Östermalms saluhall innan renoveringen.

Det är första gången som Östermalms saluhall genomgår en total renovering och restaurering sedan öppningen för 131 år sedan.Renoveringsarbetet har letts av Stockholms Stad och arkitekterna på Tengboms har stått för utförandet, som påbörjade det omfattande arbetet i april 2016. I arbetet har man utgått från byggnadens tidstypiska karaktär och kulturhistoriska värden samt den ursprungliga stjärnformade planlösningen.

Illustration: Tengbom

Även originaldetaljer i färger, friser, målningar och snickerier har återställts likväl de två äldre entréerna via Nybrogatan samt Humlegårdsgatan. Den nya planlösningen gör att saluhallen upplevs rymligare och ger ett bättre flöde med fler naturliga gångar i hallen, vilket ökar de kommersiella förutsättningarna för handlarna.

Restaurangerna har flyttats till fasadlängden och kommer även hålla öppet under kvällstid. Det för med sig att stadsrummet runt saluhallen kommer upplevas mer levande då restaurangverksamheterna syns från gatan.

Mark Humphreys, Tengbom.

– Vi är mycket glada över förtroendet att få arbeta med en av Stockholms mest anrika byggnader. Vår ambition är och har varit att återställa saluhallens forna glans samt dess varma och gemytliga atmosfär, och ge den ett nytt och modernare uttryck, säger Mark Humphreys, Tengbom.

Stort fokus har lagts på att göra hallen miljövänlig och hållbar, även de delar som inte är synliga för besökare. I källarplanet, har allt sanerats och byggts om för att skapa en energieffektivitet och bättre fysisk arbetsmiljö för personalen genom nya förbättrade system för logistik, tillgänglighet, varu- och avfallstransporter.

Ulf Elmqvist, ordförande ÖstermalmsSaluhalls Förening.

– Med den nyrenoverade och återställda saluhallen, som blir en utvecklad handelsplats som andas genuinitet och samtid, hoppas vi locka Stock- holmsbor, turister från hela Sverige och övriga delar av världen. Restaurangerna som blir belägna vid fasadlängden gör att Östermalms saluhall ska leva långt in på kvällen och skapa en härlig stämning till stadslivet på Östermalm, avslutar Ulf Elmqvist, ordförande ÖstermalmsSaluhalls Förening.

Inom en snar framtid är det dags för alla handlare och restauratörer, inklusive två helt nya och spännande hyresgäster, att flytta in.

– Renoveringen av saluhallen är en omfattande investering i en av Stockholms vackras- te byggnader. Det har varit ett mångårigt projekt där Stockholms stad lagt ner mycket resurser, och som nu börjar gå för landning. Det ska bli väldigt kul att snart få öppna upp hallen för stockholmarna, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgar-råd i Stockholms stad.

Handlarna i Östermalms saluhall är B. Anderssons Eftr. Fågel & Vilt, Beirut Café Deli, Betsy Sandberg Choklad, Husmans Deli, Lisa Elmqvist Fisk, Skaldjur, Delikatesser & Restaurang, Lisbeth Janson Frukt & Grönt, M Seger Eftr. Kött & Ost, Melanders Fisk & Vilt, Nybroe Smørrebrød, Planet Mesh, Robert’s Coffee, Texas Longhorn, Tysta Mari, Wellme, Willy Ohlssons Eftr., Åhs Fiskaffär och nytillkomna är Arla samt Lisa Bröd.