Eldost är det svenska namnet och märket som används på ostar gjorda enligt halloumiprincipen. Eldost har samma konsistens och smak som halloumin, men görs av svenska råvaror och behöver därför inte transporteras från Cypern.

Bakgrunden till en egen svensk variant handlar mycket om varumärkesskydd. Halloumi har ett eget varumärkesskydd och vem som helst, som till exempel svenska ostproducenter, kan och får inte kalla sin ost det.

Anledningen till skiftet från halloumi till eldost grundar sig i den breda användningen av antibiotika i Cypern, som är värst i Europa när det gäller antibiotikaanvändning vid djuruppfödning.

Läs också:

Genom att fokusera på den svenska, närproducerade eldosten slår vi ytterligare ett slag för folkhälsan och hållbarheten. När man handlar på Paradiset kan man alltid vara säker på att man får en kort innehållsförteckning och ansvarsfullt valda varor”, säger Paradisets VD och grundare Johannes Cullberg.

Paradiset har just nu flera sorter eldost i sortimentet och vill skifta efterfrågan från halloumi med risker för höga halter av antibiotika till de rena och svenska alternativ som finns. Enligt FN är antibiotikaresistens efter klimatförändringarna det största hotet mot mänskligheten idag.

Paradiset arbetar ständigt med att anpassa sitt sortiment efter det som sker i omvärlden. Senast i början av juni valde Paradiset att helt bojkotta Brasilien efter godkännandet av kemiska bekämpningsmedel ökat lavinartat på mycket kort tid.

Paradiset strävar alltid efter att ligga i framkant när det gäller hållbarhet för både människa och miljön och väntar inte på att andra ska ta det första steget.