Halloumi kan vara sämre än kött ur ett hållbarhetsperspektiv, enligt Världsnaturfonden WWF. Orsaken är att den populära osten importeras från Cypern – det europeiska land som ger mest antibiotika till sina djur.

Intresset för vegetarisk mat har ökat näst intill explosionsartat i Sverige, och i kölvattnet av det har också importen av halloumi skjutit i höjden.

Läs också: Halloumi skapar oro för antibiotikaresistens

Världsnaturfonden WWF ser allvarligt på att Sveriges import av halloumi har ökat så kraftigt från Cypern. Landet hamnar överst på listan gällande antibiotika till lantbruksdjur – i jämförelse med de europeiska länderna. Halloumi kommer att ingå i WWF:s stora konsumentmatguide som lanseras i höst och nu flaggar de för att osten inte kommer att få grönt ljus.

Till hösten lanserar WWF en uppdaterad version av Köttguiden, en konsumentguide för hållbar mat. Där kommer man granska ”hållbarhetsutmaningar” med flera typer av importerade ostar som för många svenskar har ersatt kött.

Enligt Anna Richert, matexpert på WWF, är det viktigt att konsumenterna har ett bra underlag när de gör sina matval.

– Det kan faktiskt vara så att det valet (halloumi, reds anm) är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa, säger hon till SVT.

Orsaken till att osten kan vara sämre än kött stavas antibiotika.

Halloumi är ett registrerat varumärke som bara får produceras på Cypern. Men där får lantbruksdjuren nästan 40 gånger så mycket antibiotika som svenska djur, skriver SVT.

– Cypern har troligtvis en överanvändning av antibiotika till lantbrukens djur. Problemet är att risken för antibiotikaresistens ökar, säger Elina Åsbjer, veterinär på Centrum för djurvälfärd, till SVT.

Miljoner kan dö av antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens ses i dag som ett stort hot mot den globala folkhälsan. Redan i dag dör årligen cirka 700 000 personer i antibiotikaresistenta infektioner – men till 2050 beräknas siffran till tio miljoner människor, enligt FN.

Och antibiotikaresistens är en hållbarhetsfråga, enligt WWF.

Anna Richert, matexpert på WWF .

Anna Richert utvecklar för tidningen Expressen:

– Jag sa att halloumi kanvara sämre än kött för att vi inte vet hur mycket antibiotika som används till kor, får och getter på Cypern. Det finns en välgrundad anledning att tro att det kan förekomma överanvändning till mjölkkor och getter men det är brist på data.

Matexperten uppmanar nu svenska konsumenter att ställa krav – och tänka över sin matkonsumtion.

– Vi på WWF säger inte att alla ska bli vegetarianer, utan vi förespråkar ”mindre men bättre”. Om du gillar halloumi: ät det i mindre mängd men välj en ost som är ekologisk eller närproducerad eller ställ krav på företaget.