Vi Svenskar är dåliga på att prestationsanpassa kosten – varannan svensk tar till kaffe istället för fullkorn och fibrer för att ge hjärnan energi under arbetsdagen.

När Fazer med hjälp av Sifo undersöker svenskarnas sätt att ladda upp inför en intensiv arbetsdag svarar 56 procent att de inte gör några särskilda förändringar i sitt kostmönster. Varannan svensk laddar upp med en kopp kaffe, men det är färre som tänker på att förse hjärnan med riktig energi. Legitimerad dietist Kajsa Asp Jonson menar att vi behöver äta mer kolhydrater med fullkorn och fibrer för att få energi som varar länge. 

Att känna sig trött innan arbetsdagens slut är inte ovanligt, framför allt inte efter en längre period av lugna dagar som sommaren innebär för många. Enligt en färsk undersökning från Sifo gjord på uppdrag av Fazer svarar hela 49 procent att de väljer att bota denna trötthet med en kopp kaffe men att man kan anpassa sin kost för att bota tröttheten är det inte lika många som vet – 56 procent anpassar aldrig sin kost för att orka med eller prestera extra bra under en arbetsdag. 

Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist. Hon har skrivit boken om vilken kost man bör erbjuda ungdomar som tränar mycket.

Kajsa Asp Jonson: ”Anpassa kosten efter arbetsdagen” 

Av de svarande som väljer att anpassa sitt matintag för att orka med eller prestera extra bra under arbetsdagen förklarar en femtedel att de äter extra mycket frukt och grönt, däremot är det endast 8 procent som svarar att de äter mer kolhydrater. För att vi och våra hjärnor ska fungera så bra som möjligt under hela dagen bör vi välja kolhydratskällor med fullkorn och fibrer, så som exempelvis fullkornsbröd.  
 
– Många vet om att vi behöver kolhydrater när vi ska prestera fysiskt. Men att kolhydrater även är viktigt för hjärnan är det inte lika många som vet. Hjärnan behöver ungefär 100 gram kolhydrater per dag. Fullkornsbröd, gröt och hela korn innehåller fibrer och kolhydrater som ger stabil energi till hela kroppen, inklusive hjärnan, säger Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist. 

De som är mest benägna att lägga till kolhydrater i sin kost är den unga generationen mellan 18–29 år där cirka tre fjärdedelar skulle äta mer fullkorn om det gav dem tydliga positiva effekter på den dagliga prestationen.  

Utbredd okunskap gällande kolhydrater och fullkorn

Kvalitetskolhydrater i form av fullkorn och fibrer konsumeras främst på morgonen då hela 60 procent av de svarande inkluderar det i sin frukost. Men ju längre dagen går desto glesare blir intaget. Endast 12 procent av de svarande äter ofta kvalitetskolhydrater vid lunch och 16 procent äter det vid middagen. Många svenskar behöver äta mer fiber- och fullkornsrika produkter menar Kajsa Asp Jonson. 
 
– Att inkludera mer fullkorn och fibrer till frukost, lunch och mellanmål är ett smart sätt att hålla kolhydratsnivån jämn och ge hjärnan en jämnare tillgång till energi så att man kan vara fokuserad och kreativ hela dagen. Enligt Livsmedelsverket bör kvinnor äta 70 gram fullkorn per dag och män 90 gram. I dagsläget är det bara 1 av 10 som når upp i den nivån, säger Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist.