För tredje året i rad gör det ekologiska matkasseföretaget Årstiderna det möjligt för sina kunder att beställa en vegetarisk eller en vegansk julmatkasse för dem som gärna vill fira en hållbar jul.

Ät mindre kött och minska din klimatpåverkan

Enligt Klimatbarometern, en opinionsundersökning av Sifo, är det över 35% som under 2019 planerar att äta mindre kött för att minska sin klimatpåverkan. Att ha mindre kött på julbordet och att dessutom se till att julmaten är ekologisk är ett sätt att göra sitt julfirande mer hållbart. En mindre köttkonsumtion och att dessutom välja ekologiskt minskar nämligen matens klimatpåverkan och ökar naturens möjligheter att faktiskt klara av de klimatförändringar vi står inför, enligt Naturskyddsföreningen.

Vad du väljer att lägga på tallriken spelar roll och ju grönare matvanor du har, desto mindre klimatavtryck lämnar du efter dig. En köttätare kan till exempel halvera sina koldioxidutsläpp genom att oftare välja vegetariskt eller fisk framför kött.

Stor efterfrågan på veganska och vegetariska julmatkassar

Förra året sålde de populära gröna julmatkassarna från Årstiderna slut snabbt och många blev besvikna över att de inte hann göra sin beställning i tid. På grund av den stora efterfrågan förra året kan man därför redan nu beställa den Veganska Julmatkassen och den Vegetariska Julmatkassen via ett formulär, för att säkra sin leverans. Julmatkassarna innehåller spännande rätter som kan serveras antingen var för sig eller som ett klassiskt julbord med flera rätter. Menyn är samma för båda julmatkassarna, bortsett från att den veganska såklart är helt vegansk medan den vegetariska innehåller några lakto/ovo-vegetariska råvaror. Och allt är 100 procent ekologiskt.

Julmatkassarna är unika i sitt slag, eftersom Årstiderna var först i Sverige med att erbjuda en vegansk och en vegetarisk julmatkasse som dessutom är helt ekologiska. Det är dock inte enbart veganer och vegetarianer som beställer julmatkassarna, efterfrågan hos de som normalt sett äter kött men gärna vill minska sin köttkonsumtion har ökat.

– Vi har märkt att det är många som vill försöka få in fler vegorätter på julbordet i kombination med andra traditionella rätter. Främst för att försöka leva mer hållbart och minska sin klimatpåverkan, men också för att det är gott och inspirerande med något nytt, säger Rachel Seow Sosa, marknads- och säljchef för Årstiderna.