Carlshamn skapar växtbaserade margarin och har tidigare haft namnet Carlshamn Mejeri. Eftersom våra produkter är växtbaserade sedan många år tillbaka byter vi nu namn i samband med att vi lanserar vårt nya Havremargarin.

Växtriket i fokus
Under det senaste åren har intresset för växtbaserade produkter ökat tillsammans med konsumenters medvetenhet kring kostvanor. I dag produceras det växtbaserade alternativ inom ett flertal kategorier inom dagligvaruhandeln. Det vi kan konstatera är att växtbaserad kost inte är en trend utan nu en egen marknad som har en ständigt ökande tillväxt. På bara 5 år har den växtbaserade marknaden ökat med 24% och vi ser en stor potential för marknaden att fortsätta utvecklas.

Ökat hälsofokus 
Hur kommer det sig att den växtbaserade marknaden vuxit så mycket och varför är den så viktig för oss i Sverige? Det finns olika faktorer som har påverkat.

Vi har blivit mer hälsomedvetna i Sverige. Vi har sedan länge förstått att det är hälsosamt att träna och hålla igång, men hur kosten påverkar vårt inre är något som börjat diskuterats flitigt de senaste åren. Man har förstått att hälsa byggs både utifrån och inifrån, och i vårt stressade samhälle blir vi allt mer måna om att ta hand om oss själva på bästa sätt. 

I dag har man som konsument ett större intresse för vad man äter, och man prioriterar gärna mat med hög kvalitet och låg miljöpåverkan.

Växtbaserad kost 
Växtbaserad kost har varit något som många har haft ett intresse av, men det är fortfarande en relativt liten andel som äter helt veganskt i Sverige i dag. Det många väljer är att istället byta ut vissa delar i sin kost till växtbaserade alternativ då det anses nyttigare.

Ett tydligt exempel är att 18% av de som väljer mjölkfria alternativ till kaffet inte har någon laktos eller mjölkproteinallergi. Man väljer istället ett växtbaserat alternativ som ett aktivt val, för att helt enkelt få in mer från växtriket i sin vardag.

Innovation på marknaden: Carlshamn Havre 
Många kopplar fortfarande Carlshamn med de skånska tvillingarna som skrockade ”gott gotti gott gott” i reklamen, och Carlshamn har sedan dess gjort en lång resa. I dag producerar Carlshamn enbart växtbaserade margarinprodukter och släpper under hösten 2020 sin nya innovation: Carlshamn Havre. Det är ett växtbaserat margarin gjort på rapsolja och havredryck som är fritt från palmolja och konserveringsmedel. Det är det första i sitt slag och har redan fått många positiva reaktioner, både ur smaksynpunkt och ur ett produktperspektiv för växtbaserat. Att använda havredryck i margarinet ger det en härlig krämig konsistens som gör att det passar lika bra till smörälskaren som till de som föredrar helt växtbaserade produkter.

Margarinet går att använda till allt i vardagen, en enkel smörgås eller bullbak, men ger även härlig smak till fredagens matlagning. Carlshamn Havre är hela familjens favorit. 

Konsumenter har redan sagt sitt
I en undersökning som gjordes tidigare i år fick ett antal personer i Sverige testa havremargarinet. 

Över 50% av de som provat Carlshamns havremargarin kan tänka sig att köpa det istället för den produkt de använder i dag då den uppfattas som både nyttig, välsmakande och är helt växtbaserad.

Smaktest april 2020 by Smart Company.

Hållbarhet 
Hållbarhet har blivit en viktig del i konsumenters beslutsprocess när det kommer till inköp av livsmedel. Carlshamn har under många år använt sig av förpackningar till sina bredbara margariner där lådan har ett så tunt ytskikt av plast att den kan återvinnas som papp. I den nya designen på Carlshamn Havre görs det ännu tydligare i och med pappfärgen i mitten av paketet, samt en liten påminnelse kring återvinning på folien under locket. Carlshamn prioriterar självklart hållbarhet och produkthantering, men tittar löpande på förpackningsalternativ som till allt större del går att återvinna.

Carlshamn har i dag åtta växtbaserade margariner i olika former. Carlshamns växtbaserade margarin passar alla.

Vi gör det enkelt för konsumenter att välja växtriket.