Waitrose & Partners lanserar sitt italienska färdiga måltidsperspektiv i det nya fiberbaserade facket som passar både mikrovågsugn och vanliga ugnar. De nya plasttrågen, som heter Fresh, tillverkas av den globala livsmedelsförpackningsspecialisten Huhtamäki, packad hos Saladworks och fibern som används som basmaterial kommer från det svenska skogsbruket Södra. Trågen kan återvinnas, och de är också certifierade för hemkompostering.

Huhtamäkis fibertråg Fresh klarar uppvärmning i såväl mikrovågsugn som konventionell ugn. 

-Vi har åtagit oss att ha fasat ut svart plast till slutet av det här året. Vi har testat de här nya fibertrågen sedan ett år tillbaka och fått mycket positiv feedback från våra kunder. Med lanseringen av det italienska sortimentet i Fresh-tråg innebär det att vi fasar ut nästan nio miljoner färdigrättsmåltider, som skulle ha förpackats i svarta plasttråg, säger Nikki Grainge, som förpackningsutvecklingschef hos Waitrose & Partners i Storbritannien.

Huhtamäki skriver att Fresh-projektet inleddes redan år 2016 med målet att hitta en alternativ förpackning till färdigmatstråg, tillverkade i svart fossil plast, oftast s.k. CPET.

-Att vi ville undvika detta material var inte bara dess fossila ursprung utan också för att det är problematiskt att återvinna svart plast, eftersom det ofta inte detekteras vid materialseparering i plaståtervinningsanläggningar, säger Steve Davey, projektledare hos Huhtamäki.

Att Fresh-trågen är tillverkade av fiber från Södra innebär att råmaterialet kommer från certifierade och uthålliga nordiska skogar. För varje enskilt träd som avverkas, så planteras det tre nya.

Catrin Gustavson, chef för innovation och nya verksamheter hos Södra.

-Efterfrågan på hållbara alternativ ökar både från tillverkare och kunder. För Södra erbjuder samarbetet i Fresh-projektet en möjlighet att lära oss mer om hur vi kan använda våra biobaserade råvaror som ett alternativ till fossila förpackningar på ett så viktigt område som livsmedelsförpackningar, säger Catrin Gustavson, chef för innovation och nya verksamheter hos Södra.