Matens påverkan på hälsan är väsentlig och påverkar risken för sjukdomar upp till åtta gånger mer än fysisk aktivitet, enligt forskning. Trots detta omfattas inte hälsosam mat av det befintliga friskvårdsbidraget, som har som mål att främja folkhälsan. Nu tar de svenska livsmedelsföretagen Greenfood och Picadeli initiativ för att komplettera friskvårdsbidraget med ett nytt ”friskmatsbidrag”.

Friskvårdsbidraget har funnits sedan 1988 och har varit en sporre för svenska arbetstagare att anta en hälsosammare livsstil. Men regelverket begränsar möjligheten att använda dessa medel för det som faktiskt har en mest påtaglig hälsoeffekt – nämligen mat. För att råda bot på detta samverkar nu Picadeli och dess ägare Greenfood och låter de som köper deras digitala träningspass hämta ut en kostnadsfri sallad från sin lokala matbutik.

En av de största globala undersökningarna, IHME:s ”Global Burden of Disease”, klargör att våra matvanor har en betydande roll i sjukdomsbördan i Sverige. Bara tobak är mer skadligt.

LÄS OCKSÅ: Picadeli banar väg för hållbara förpackningar för salladsskålar

Svenska livsmedelsföretagen Greenfood och Picadeli tar nu initiativ till ”Friskmatsbidraget”.

Svenska livsmedelsföretagen Greenfood och Picadeli tar nu initiativ till ”Friskmatsbidraget” som ger svenskarna möjlighet att optimera nyttan av sitt friskvårdsbidrag. Den som köper ett digitalt träningspass kan erhålla en kostnadsfri sallad genom att använda en unik kod.

LÄS OCKSÅ: Greenfood tecknar nytt avtal värt 600 miljoner kronor

”Träning är fantastiskt, men flera studier visar att en sund kost har en betydligt större inverkan än träning när man står inför valet. Om målet med friskvårdsbidraget är att göra människor friskare och välmående, bör vi ha möjlighet att använda dessa medel på områden som faktiskt påverkar folkhälsan. Vi anser att Socialdepartementet bör komplettera det traditionella friskvårdsbidraget med ett kraftfullt friskmatsbidrag,” säger David von Laskowski, VD och koncernchef för Greenfoodgruppen och Picadeli. Båda företagen är tongivande aktörer inom hälsosam och hållbar mat och arbetar hårt för att öka intaget av hälsosamma alternativ.

LÄS OCKSÅ: Ökat försäljningssnitt i dagligvaruhandeln– Picadeli slår nya rekord

”Vårt mål är tydligt, och för att nå dit krävs både vägledning och nya perspektiv. När vi såg denna möjlighet, tog vi den som ett sätt att visa på en innovativ väg framåt. Samhällsvinsten är uppenbar, liksom de personliga hälsofördelarna. Vi hoppas att vårt initiativ kan påverka och vi välkomnar alla som delar vår vision att delta i vår namninsamling för ett friskmatsbidrag,” säger David von Laskowski.

Följ stegen:

  1. Förvärva det digitala träningspasset för 58 kronor på www.friskmatsbidraget.se och spara kvittot.
  2. Du erhåller en värdekod för salladen (värde 58 kronor) via e-post.
  3. Välj dina ingredienser för salladen i butiken och betala med din värdekod.
  4. Lämna in kvittot för träningspasset till din arbetsgivare, som kan dra pengar från din friskvårdspott (förutsatt att arbetsgivaren erbjuder friskvårdsbidrag och att medel finns tillgängliga).

LÄS OCKSÅ: Greenfood storsatsar på miljösmart odling i städer

Text: Jonny Bothin – Butiksnytt