Få saker är finare än att vinna OS-guld. Möjligen att vara lagkapten för Svenska kocklandslaget eller att ta hem silvermedaljen i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Men Sebastian Gibrand, skåningen från Helsingborg, är inte nöjd. Målet är att återigen tävla i Bocuse d’Or och att ha ännu roligare på jobbet. En bra start är samarbetet med familjen Di Luca och varumärket Zeta.

Hos Sebastian Gibrand lyser passionen för mat nästan lika klart som hos Fernando Di Luca, mannen som tog olivoljan och pastan till Sverige. I den passionen förenas de, gläds och utvecklas.

Läs också: Medelhavsmat tar plats på Circle K

Fernando Di Luca Fotograf Niklas Hyland

-Duktiga kockar är trendsättare och har högst trovärdighet när det gäller bra mat. Men de måste vara välutbildade för att kunna tolka och vidareutveckla det som är genuint och äkta, säger Fernando Di Luca.

Gemensam syn på mat

Det var efter sommaren som samarbetet mellan familjen Di Luca och Sebastian Gibrand inleddes, en bra sak. Båda sätter kvaliteten framför allt, är hundraprocent övertygade om medelhavsmatens förträfflighet vad det gäller smak, nyttigheter samt en grönare livsstil och vill gärna berätta om det för omvärlden.

-Jag kom i kontakt med Sebastian var när han var med i Juniorkocklandslaget och gillade det jag såg. Vid ett senare tillfälle lagade han egna versioner av traditionella fiskrätter från Fano, min hemstad, och imponerade. Jag gillar att han inte krånglar till råvarorna utan låter dem tala för sig själva. Det stämmer bra överens med min egen matfilosofi, säger Fernando.

-Och jag tycker att bra råvaror av hög kvalitet är grunden för all god mat, och när det gäller Zeta vet man vad man får. Jag uppskattar också den inkluderande och familjära stämningen på Di Luca & Di Luca. Fernando stannar ofta till och frågar vad man tycker, berättar varför en specifik ragu från regionen Marche är så god eller vill att man ska provsmaka någon ny produkt. Det engagemanget både smittar och inspirerar, säger Sebastian.

Bra råvaror gör det enkelt

I dagarna dyker Sebastian Gibrand även upp i TV-rutan. Han är en av deltagarna i det populära programmet ”Kockarnas kamp”, där han tävlar om äran och berömmelsen. Däremellan är planen att på olika sätt visa vilken enormt bred matkultur medelhavsmaten är.

-Jag hoppas kunna inspirera en bredare konsumentgrupp, ung som gammal, med nya recept. Om jag kan hjälpa människor till att prova nya smaker och förstå hur enkelt det är att laga god medelhavsmat bara man har bra råvaror, ja då har jag roligt på jobbet, avslutar Sebastian Gibrand.

Kort om Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand har en imponerande tävlingsbakgrund från både Juniorkocklandslaget vilka han vann OS-guld med, samt som lagkapten för Svenska Kocklandslaget. I januari 2019 tog Sebastian silver i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar, och under hösten 2019 är han aktuell i TV4’s Kockarnas Kamp.
Han driver en egen konsultverksamhet, Gibrands Gastronomi, och har tidigare arbetat på Oaxen Krog samt Studio Franzén. Sebastian lägger en stor del av sin på att främja unga kockar och är aktiv som coach, mentor och jury i en rad sammanhang.

Sebastian matlagningsfilosofi grundar sig i ett ”kompromisslöst fokus på den enskilda råvaran – att lyfta dess egenskaper och att få fram dess naturliga smak med en polerad och teknisk finish”.

Sebastians nästa mål är att öppna en egen restaurang, tävla i Bocuse d’Or ytterligare en omgång och även fortsätta vara med och utveckla svensk gastronomi.