ICA erbjuder digitala kvitton till sina Vip-kunder från och med den 15 april. Syftet är att göra vardagen enklare för kunderna och att fortsatt minska ICAs miljöpåverkan. Även Åhléns och Jula har anslutit sig till tjänsten, vilket innebär att plattformen är en ny standard för digital kvittohantering.

Enligt Kassaregisterlagen måste man alltid kunna erbjuda kunden ett kvitto vid köp. I Sverige skrivs det ut 4 miljarder papperskvitton per år. Förbrukningen av papperskvitton i Sverige uppges motsvara cirka 60 000 träd årligen och en stor del av kvittona i dagligvaruhandeln slängs direkt efter köpet. 

LÄS OCKSÅ: ICA sprider nu Covid-19 information på olika språk

ICAs innovationshub ICAx och Kivra har tidigare ingått ett samarbete för att utveckla en lösning för digitala kvitton. Nu är lösningen på plats och från och med den 15 april kan Stammisar få sina kvitton digitalt i Kivra-appen. ICA står för 15 procent av alla kvitton som skrivs ut i Sverige och varje år skriver ICA totalt ut ca 670 miljoner kvitton. Stammisar som har aktiverat tjänsten i Kivra-appen kommer att få sina kvitton digitalt när de legitimerar sig i kassan vid köp.

Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör ICA Gruppen.

– Digitala kvitton kommer göra det enklare för våra kunder att leva lite mer hållbart och samtidigt ha ordning på sina kvitton. Det är viktigt att vi på ICA är med och för samhället i en mer hållbar riktning, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör ICA Gruppen.

LÄS OCKSÅ: ICA-butikerna ökar sin försäljningen rejält

För de kunder som fortfarande vill få papperskvitton så kommer det att fungera precis som innan. Mer information om hur digitala kvitton fungerar finns här https://kivra.se/privat/sa-funkar-det/kvitton