När det gäller bröd är det inte hushållen som slänger mest – vilket skiljer sig från andra matvaror.

Det finns sedan länge ett avtal mellan de stora bagerierna och butikskedjorna som innebär att leverantören tar tillbaka det bröd som närmar sig bäst före datum, samtidigt som den fyller på nytt bröd. Butiken betalar bara för det bröd som faktiskt säljs.

Bröd slängs

260 000 brödskivor i timmen dygnet runt, året runt. 
Så mycket bröd slängs eller skickas tillbaka, enligt en ny rapport.
– Klarar vi inte matsvinnet, så klarar vi inte klimatet, säger Louise Ungerth, ledamot i föreningen Matsvinnets styrelse till SVT. Redan den 5 juni i år skrev hon en krönika om skandalen hos Fri Köpenskap

Totala matsvinnet 1,3 miljoner ton

Enligt Naturvårdsverket uppgår det totala matsvinnet i Sverige till 1,3 miljoner ton per år, vilket motsvarar närmare 3 561 ton per dag. Men till skillnad från annat matsvinn sker alltså en större del av brödsvinnet innan det når konsumenten.

– Vår forskning visar att brödhanteringen är ineffektiv enligt den modell man arbetar efter idag, säger Kim Bolton, en av forskarna bakom rapporten.

Föreningen Matsvinnet reagerar på att så mycket bröd bakas i onödan.

– Ska vi minska matsvinnet är det viktigt att vi tar tag i just det stora svinnet av bröd. Klarar vi inte matsvinnet, så klarar vi inte klimatet, säger Louise Ungerth.

Returmodellen blir en riskfaktor

Forskarna konstaterar att just returmodellen är en statistiskt säkerställd riskfaktor för att brödsvinnet ökar. Något som butikspersonal på ICA Kvantum i Värtahamnen håller med om. 

– Visst är det bra med välfyllda hyllor, men jag tror det skulle bli mindre svinn om vi skulle ta hand om beställningarna själva. Vi vet vad som säljer och skulle också kunna sänka priset på bröd som är nära bäst-före-datum om vi hade eget ansvar. Precis som vi har för andra varor här i butiken, säger Frida Ohlsson, brödansvarig på ICA Kvantum i Värtahamnen.

Från just den butiken returneras det varje dag mellan 30 och 100 brödförpackningar varje dag. Ibland ännu mer. Av det bröd som går tillbaka till bageriet tillverkas bland annat jäst, etanol, djurfoder och biogas eller så bränns det i fjärrvärmeverk.